Artistii la putere, oameni aflati la virsta consacrarii, stau in atelierele Uniunii si nu stii daca mai lucreaza sau au intrat deja in eternitate. Intre timp, artistii tineri nu expun, inca, in galeriile patriei, asa ca poti sa te intrebi „ce se intimpla cu arta?“.
Ramine sa-i cautam, prima data, pe artisti la ei acasa, in galeriile virtuale publice, adica pe adresa Uniunii Artistilor Plastici www.uap.ro. De pe prima pagina a acestui site aflam cine este „Artistul saptaminii“ – Dumitrescu Zamfir, cu mentiunea ca site-ul nu a mai avut alt artist al saptaminii din 2003, de la alegerea sa in functia de presedinte al institutiei de stat UAP. Aflam cu aceasta ocazie ca „ROMANIA, reprezentata de pictorul Zamfir Dumitrescu, este cistigatoarea premiului I la concursul BALKAN ARTISTS 2004 de la Sofia – Bulgaria.

La concursul de pictura realista BALKAN ARTISTS 2004 au participat peste 150 de artisti plastici din Albania, Romania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Turcia, Serbia-Muntenegru, Bosnia-Hertegovina. Cei opt finalisti au fost selectati de un juriu format din renumiti specialisti, critici de arta. Mai multe detalii la sectiunea noutati…“ unde il gasim din nou prezent pe Zamfir Dumitrescu si continuam: „Galeria Foreign Art din Sofia gazduieste lucrarile finalistilor, incepind din 16 noiembrie 2004 pina in data de 25 noiembrie 2004 (judecind dupa perioada de expunere, evenimentul nu e pentru publicul larg, ci pare un aranjament oficial la nivel inalt, n.m.). Premiul a fost inminat cistigatorului de Presedintele Bulgariei, Excelenta Sa Domnul Gheorghi Pirvanov, sub al carui patronaj s-a desfasurat intregul concurs“.

La sectiunea „Galerie imagini“ aflam ca: „Azi 27 septembrie 2003 a fost realizata pagina de prezentare a galeriei de imagini pentru artisti“. O instiintare a unui functionar de bine al UAP care a executat un ordin. Amuzant e ca, daca nu te uiti la anul afisat, lucrarile de arta, numele artistilor, ca si locurile in care expun sint aceleasi. Exact aceleasi. Am avut prima oara senzatia ca expozitiile artistilor sint organizate dupa pagina de Internet a UAP neactualizata, intr-atit de perfect se suprapun anii trecuti peste cel in curs. Asta pentru ca in arta romaneasca se lucreaza cu macrounitati de masura. Interesant e ca nici la sectiunea „artisti“ nu sintem lasati sa uitam de Dumitrescu Zamfir. El este artistul care ocupa o jumatate de pagina, de data aceasta cu poza tip buletin.
Aflam mai jos, tot de la „Oferta e-afacere“ de unde se trage penuria de artisti:

„Costuri:
Prin inscrierea in site-ul UAPB:
– va deschideti un magazin virtual a carui productie costa in general mii/zeci de mii de dolari;
– aveti acces direct la piata internationala;
– lucrarile dvs. vor ramine continuu on-line, chiar daca ati platit o singura data pentru publicarea lor, ceea ce inseamna ca veti avea o expozitie permanenta;
– 7 EUR pentru CV cu poza (format electronic-discheta) sau 9 EUR tiparit;
– 4 EUR pentru lucrare (imagine si descriere) doua formate incluse (mic si mare)
Ex: 4 EUR text descriere lucrari (format maxim A4);
Reduceri:
– peste 10 lucrari: 3 EUR/lucrare
– peste 50 lucrari: 2,5 EUR/lucrare
Reinnoiri/introduceri lucrari noi:
– 4 EUR pentru CV
– 4 EUR pentru fiecare lucrare
Oferta Speciala: Pentru primii 100 artisti inscrisi in baza de date:
– 2 EUR pentru CV cu poza (format electronic) sau 3 EUR tiparit
– 1,75 EUR/lucrare“.

Urmeaza categoria de „Sectiuni“ a site-ului www.uap.ro, adica Pictura, Sculptura, Grafica, Arta decorativa, Scenografie, Design etc.
La „Critica“ aflam ca „A critic is a man who knows the way but can’t drive the car“ (Kenneth Tynan). Aici ma simt discriminat si parca imi vine sa ma uit cu mai multa ingaduinta peste portofoliul lui Z. Dumitrescu. Se intelege ca sub un astfel de citat nu se gaseste nici un nume de membru, cum, de altfel, si celelalte sectiuni ramin, de asemenea, fara membri, desi sint magistral ilustrate prin citate la fel de celebre. Si, cum ce e mai bun se pastreaza la final, de ce sa nu aiba artistii si un Forum, care ne rezerva insa o surpriza: „In total aici este 1 utilizator conectat (adica eu): 0 inregistrati, 0 ascunsi si 1 vizitator (tot eu). Cei mai multi utilizatori conectati au fost 10 la data de Sim. 04 03, 2004 9:25 pm, utilizatori inregistrati: nici unul“. Aici parca imaginea statistica pare mai putin relevanta in ochii consumatorului de arta.

In ansamblu, site-ul nu a fost reactualizat de mai bine de un an si adie, asa, un aer de „reluam reluarea“, deoarece poate mai exista amatori de arta mai proaspeti, care ramin interesati de portofoliul presedintelui UAP, care a mai ingaduit sub umbrela sa si alti artisti, dar, asa, mai mult in principiu, ca doar nu o fi el cel mai important. Nu ne ramine decit sa contam pe factorul suplimentar ca un mare consumator de arta, care a pierdut alegerile, nu mai da de gustul puterii.
Cel mai bun loc in care putem vedea ce se intimpla cu arta (daca nu trece iarna artistica si nu apar expozitiile) poate fi gasit daca subscriem la lista de mail-uri www.nettime.org, unde se gasesc discutiile artistilor din generatia CIAC (Centrul pentru Arta Contemporana).

Articol aparut in Observator Cultural Numarul 258 – 3 Martie 2005