hrpatapievici_daniel_knorrIn acest an are loc cea de a 51-a editie a Bienalei Artelor Vizuale de la Venetia. Tema editiei din acest an este L’Esperienza dell Arte. Curator – Maria de Corral.
In vederea participarii Romaniei la aceasta importanta manifestare au fost inscrise in concurs 13 proiecte curatoriale.
Din componenta comisiei constituite in vederea selectarii ofertelor pentru proiectul curatorial national – si aprobata prin Ordin al Ministrului Culturii si Cultelor nr. 2025 din 08.02.2005 – au facut parte: Virgil Stefan Nitulescu – secretar de stat, presedinte, Ion Grigorescu – artist plastic, Romelo Pervolovici – artist plastic, Mihai Oroveanu – istoric de arta, Dorel Gaina – artist vizual, Dan Perjovschi – artist vizual, Ileana Pintilie – critic de arta, membri, Luminita Constantin – secretar Comisie.

Comisia s-a intrunit vineri 18 februarie 2005, ora 10.00, in vederea alegerii proiectului curatorial ce va reprezenta Romania la Venetia. Numele cistigatorului a fost anuntat pe pagina de Internet a Ministerului Culturii si Cultelor in cursul zilei de luni, 21 februarie 2005.
Comisia l-a desemnat cistigator – in unanimitate – pe artistul de origine romana Daniel Knorr, pentru proiectul cu tema conceptuala intitulat European Influenza. Este vorba nici mai mult, nici mai putin decit despre pavilionul Romaniei, care va fi gol. Singurul element de decor este o eticheta pe care este trecut numele proiectului. Lucrarea lui Knorr face parte dintr-o serie mai mare de opere conceptuale, expuse la New York sau Zürich, care pun accentul pe relatiile dintre public, obiectul de arta (vizibil sau doar sugerat) si contextul spatial in care se afla. A existat si un moment in care comisia a inclinat sa nu acorde nici unui proiect dreptul de a participa la Bienala, potrivit lui Nitulescu. Viziunea lui Knorr a fost, totusi, considerata cea mai potrivita dintre cele disponibile.

„Artistic vorbind, am considerat ca este o reprezentare corecta a starii artelor vizuale in Romania, starea creata de relatiile si evolutiile nascute din extinderea europeana, pe de o parte, iar pe de alta parte a situatiei in care se afla pavilionul romanesc de la Venetia“, a spus Nitulescu.
Artistul Daniel Knorr, de 37 de ani, s-a nascut in Bucuresti si traieste acum la Berlin. Knorr expune in galerii din SUA si Europa de Vest.
Proiectul Gripa Europeana a fost prezentat si la Galeria The Project din New York, in ianuarie 2002.

Cum banii alocati pentru Bienala nu sint prea multi, lucrarea se pliaza excelent pe posibilitatile reale ale bugetului prezentei romanesti. Ideea lui Knorr se incadreaza in temele celor doi curatori generali ai Bienalei, Maria de Corral si Rosa Martinez, Experienta artei, respectiv Cu un pas putin inainte. Devizul estimativ atasat la dosar se ridica la o suma situata in jurul a 600-800 euro si contine doar sectiunile: „Calatorie: Berlin – Venetia – Berlin – 300 euro“ si „Sejur 7 x 40 de euro – 280 euro“. Bugetul pentru cheltuielile necesare poate fi acoperit de IFA (Institut für Auslandsbeziehungen). Cei care nu vor ajunge la Venetia pot vedea instalatia lui Daniel Knorr, asa cum a fost ea prezentata in 2002 la New York, la adresa de internet: http://www.artnet.com/magazine/ reviews/robinson/robinson1-16-9.asp.

Articol aparut in Observator Cultural Numarul 258 – 3 Martie 2005