Salina Turda a fost reamenajata.
foto Nicu Cherciu
Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în anul 2009 s-au desfăşurat lucrări ample de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic şi curativ (investiţii de cca 6 mil. Euro).
Salina Turda este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.
Zacamantul de sare de la Turda s-a format cu 13,5 milioane de ani în urmă. Stratul de sare se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra celui de sare au apăsat cu o greutate imensă stratul maleabil (plastic) de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarţei terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălţimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafaţa pământului (cazul localităţilor cu vechi exploatări de sare menţionate mai sus). La Turda ciuperca de sare are o înălţime de cca 1.200 m (cercetată prin foraje relativ recente).
Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană (50 î.C.-106 d.C.). Romanii (106-274 d.C.) au exploatat sarea la Durgău în camere piramidale de 17-34 m adâncime si 10-12 m lăţime. În afara masivului de sare de la Durgău, Romanii au exploatat si masivul de sare învecinat de la Băile Romane (în zona ştrandului actual).
În timpul stăpânirii maghiare din secolele XV-XVII, au fost deschise la Durgău un număr de 4 ocne subterane: Mina Katalin, Mina Horizont, Mina Felsö-Akna si Mina Iosif (Joseph).
Instaurarea puterii habsburgice (austriece) în Ardeal la sfârşitul secolului 17 şi creşterea necesităţilor materiale ale societăţii, determină ca, începând din a doua jumătate a secolului XVII, importanţa acordată ramurilor industriei extractive (inclusiv eploatarea sării) să crească simţitor. Mina de sare de la Durgău-Turda intră implicit sub administraţia directă austriacă.
În timpul stăpânirii austriece din secolele XVII-XIX, au fost deschise la Durgău un număr de 5 ocne subterane: Mina Tereza (Maria Theresia), Mina Anton (probabil denumită aşa după Sf.Anton), Mina Clujeana (Kolozser), Mina Rudolf (Rudolph, redenumită în 1889, după sinuciderea prinţului austriac Rudolph, în Mina Nicolae, după care a reluat vechiul nume Rudolph) si Mina Ghizela (Gisela).
În anul 1690, au început lucrările de deschidere a Minei Tereza, în formă de clopot. Au urmat alte 2 ocne de sare în formă de clopot (Anton si Clujeana), apoi 2 ocne cu profil modern trapezoidal (Rudolf si Ghizela).
Între 1853 si 1870 s-au săpat primii 780 m ai galeriei de acces Franz Josef’ (spre a uşura transportul sării la suprafaţă), apoi, până la sfârşitul secolului XIX, s-au mai săpat încă 317 m, atingându-se lungimea finala de 917 m, din care 526 m în rocile sterile inconjurătoare şi 391 m în masivul de sare. Vizitabili sunt 850 m (67 m sunt inaccesibili).
Exploatarea sării din Salina Turda a fost sistată definitiv în anul 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut şi a concurenţei altor saline ardelene.
Salina Turda s-a redeschis în anul 1992 (în scop turistic si curativ) şi este vizitabilă tot timpul anului. Se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf.
Demne de văzut sunt şi utilajele medievale bine conservate din mină (unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacul şi moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) şi Scara Bogaţilor (o scară lucrată filigranat in lemn).
http://fotonicu.wordpress.com/
In sfarsit am impresia ca cateva milioane bune de euro nu s-au scurs in neantul privat al parlamentarilor! Salina Turda arata ca un muzeu de arta contemporana scos dintr-un film SF… oricum felicitari celor care au pus pe picoare aceasta initiativa… arata cel putin ca si sala turbinelor de la Tate Modern!
Minunat, este ceva extraordinar. Cat costa intrarea, pentru a putea vizita salina?
Am fost in weekendul trecut, intrarea costa 15 RON, merita vizitata.
E ceva de vis!!
Cu prima ocazie, ma voi duce impreuna cu familia ca sa vedem salina. Eu am aflat despre salina de la prieteni din Israel( romani care locuesc acolo).
Pacat ca in tara nu sunt cunoscute asemenea locuri.
Felicitari celor care s-au ocupat de amenajarea salinei!
6.Iulia A June 10th, 2010 10:05 am
E ceva de vis!!
Cu prima ocazie, ma voi duce impreuna cu familia ca sa vedem salina. Eu am aflat despre salina de la prieteni din Israel( romani care locuesc acolo).
Pacat ca in tara nu sunt cunoscute asemenea locuri.
Felicitari celor care s-au ocupat de amenajarea salinei!
Gabriela Neuss din Germania
asa da!!!
m-am mutat in turda in 99 si nu am avut ocazia sa trec pe acolo
dar cind vin in tara o sa vizitez !!!
se vede ca sa facut ceva!!!!!!
cine a fost arhitect/designer -ul?
senzational
De vizitat neaparat …neaparat ..
Felicitari!!!
arata superb!
Arata senzational! in sfarsit si lucruri bune care se intampla si la noi.
Am si eu o intrebare. Stiu ca in romania, peste tot unde mergi e o problema cu WC-urile publice. Ori nu gasesti ori sunt ca din filmele din proimul razboi mondial. Ma intreb daca au facut si wc-uri la o asemenea constructie, nu de alta dar daca nu au facut ceva serios, cred ca se vor alege doar cu turisti romani care stiu sa isi faca nevoile in padure. 🙂 Nu de alta dar imi aduc aminte ca in romania cand se fac asemenea investitii se uita de WC-uri…. care totusi sa fim cinstiti, sunt o parte care conteaza pentru orice turist 🙂
ma intereseaza mai multe informati
S-au facut si WC-uri si au toate facilitatile. Sunt si banci unde se poate sta, carusel cu viteza mica, lift transparent pana la un anumit nivel, apoi un alt lift pana la lac. Merita vizitata salina Turda.
Sunt cateva locuri de parcare in fata, intrarea e 15 lei, la carusel e parca 7 lei. Pentru studenti intrarea e cu reducere: 8 lei, jos e caruselul, teren de fotbal, banci, parc pentru copii, lacul, ciupercute pentru stat.
Arata foarte bine in poze, se pare ca merita banii. Am vizitat ieri salina Slanic Prahova si arata jalnic, chiar ne intrebam ce fac cu cei 14 lei de persoana care intra acolo (si am stat vreo 2 ore ca coada) pt ca nu se vede absolut nimic.Arata jalnic!!!
Este ceva incredibil !
Am vizitat salina si pot spune ca am ramas profund impresionata de modul in care a fost reamenajata.
Pacat ca nu stim sa facem publicitate strainilor si sa profitam de locurile frumoase, pe care Dumnezeu ni le-a lasat. Pacat ca nu stim sa facem turism. De altfel, la intrarea in Turda nu am vazut vreun indicator, care sa-ti atraga atentia asupra existentei acestei saline sau care sa te indrume spre salina (a trebuit sa intrebam un taximetrist incotro trebuie sa mergem). Eu as pune chiar la intrare un baner enorm, cu invitatia ca toti cei care trec prin oras sa nu piarda ocazia de a vizita punctul de atractie nr.1 al orasului si anume Salina Turda.
Stimata doamna Maria,
V-as invita acum sa vedeti indicatoare, bannere si alte afise care directioneaza fluxul turistic spre NOUA intrare, INTRAREA DURGAU, care se afla mult mai aproape de principalele Mine deschise pentru acces turistilor.
PROGRAM Salina Turda : Luni – Duminica 09 – 17 cu ultima intrare la ora 15
nuiasa frumosddddddddddddddddddddddddddddddddddddd:
Sunt mandru sa va spun ca sunt Turdean si va invit sa vizitati aceasta minunata salina .Sunt sigur ca nu o sa regretati, singurul regret pe care o sa-l aveti este ca o sa va para rau ca nu a-ti vizitat-o
Amenajarile sunt impresionante, din pacate s-a exagerat si s-a transformat o oaza de liniste intr-un parc de distractii – va atrage cu siguranta mai multe incasari, dar s-a pierdut farmecul vechii saline care arata foarte bine si fara carusel, popice zgomotoase sau teren de baschet, doar cu o amenajate strict necesara (scari, lifturi, toalete, care erau necesare).. In ciuda amenajarilor, nu s-au curatat peretii galeriilor care sunt la fel de plini de negreala si mazga adunata de-a lungul anilor dupa ce aerul nu a mai circulat natural pe culoare, s-au scos vechile sine vagoneti care dadeau farmecul salinei si s-a introdus o iluminare prost gandita care ascunde volumul salilor….
Arata superb… Pact ca nu se fac astral de investitii si in alte obiective turistice din tara.
este intr-adevar foarte fain, am fost de Sf.Maria, pe 15 august, a fost premiera ptr mine aceasta salina, totul este divin, de domeniul SF, ma refer aici la dotarile actuale, este cam frig…vreo 12 grade sunt inauntru, deci aviz amatorilor, dar am rezistat…merita efortul…am platit 8 lei ca si studenta si 5 lei este tariful de 8 minute cu caruselul….va recomand sa mergeti pe scari, sa nu luati liftul…astfel ve-ti pierde tot farmecul;)…
sa merge-ti inainte de ora 15 pentru ca se inchide
inchiriez apartament in regim hotelier,2 camere,toate utilitatile ideal pentru petrecerea unei minivacante la salina turda.tel 0743623640
Impresionat. Ce pot face un pic de bani si ceva imaginatie…
Cu asemena amenajari se mai poate promova si turismul romanesc…Arata foarte bine !
Arata foarte bine,cel putinin fotografii.minunat. Mergemn fiecare an in Romania,chiar in zona Brasovului si Sibiu dar nu am auzit niciodata de acest loc. Din intamplare am vazut la televizor in Franta un documentar despre zonele traditionale ale Romaniei si asa am aflat de mina salina, cel putin un lucru bun arata si in strainatate despre Romania ca in ultima vreme doarpublicitate negativa avem in Europa.
Bravo celor care au avut aceasta idee, doar ca ar trebui facut acum publicitate cel putin in Europa!
Cu siguranta voi merge cu familia sa vizitam.Stie cineva daca e deschis si iarna?
O zi buna la toti!
am fost acolo si e intr-adevar un obiectiv turistic impresionant. preturile sunt mai mult decat accesibile, si merita petrecute cateva ore in interior pentru diversele activitati disponibile: biliard, barca, carusel, etc.
Wow arata chiar frumos 🙂 felicitari celor de acolo
Intr-adevar, superb! Eu sunt turdeanca, plecata din oras si din tara (din ’94) revin in fiecare an si…….in acest oras .SALINA este deocamdata, singura pata de culoare pe un fond cenusiu-intunecat. Salina este “frumosul si placutul” care ne umple ochiul si cu care ma mandresc!!! Apropo: este foarte eficace ptr. cei cu astm sau orice alte probleme de respiratie iar intrarea (intreba cineva) este 12 lei si poti sta cat vrei!
chiar ieste ceva de vis nu am vazuto decat pe internet dar la vara cu siguranta voi ajunge acolo ie superba bravo acestei doamne arhitect ieste ceva ce chiar merita facut un efort ptr a o vizita
bonito lugar por conocer y descubrir algo interesante por ver un lugar increibre por los anos ke lleba activo tiene muxos anos saludos de un espanol
superbe imigini cu adevarat avem cu ce ne mandri si ce vizita Felicitari.
D-ul,Sef,responsabil cu salina,totul e bine,….Okkk,…am vazut imagini doar si atit, ……locuiesc deasupra salinei si inca nu am vizitat-o,…cind va fi momentul si timp potrivit vreau sa o vad,si o sa ma tacsati,personal as spune ca D_VS, sunteti, datori ,mie pentru citi vizitatori ,am indreptat spre salina ,din tara, dar si straini, grup,studenti-francezi, tineri-Spania,….! nota : ar putea asa de mult sa va coste,niste indicatoare, mari vizibire,….personal,ce sa pus…..e…0…zero….! sorry,n-am nici un interes sa ma bag in ciorba altuia(VB>proverb.)…..va doresc ;cit mai multi turisti,….!
– O,zi, buna, tuturor,….!
Superba locatie, exceptionale imagini !!! Felicitari si celor care gestioneaza salina, dar si fotografului pentru imagini !
Am revenit la salina din Turda dupa cativa ani de la renovare. Efectul a fost unul nemaipomenit, incat am si uitat cat de posaca arata pe vremuri. Pacat ca nu s-a facut aceasta investitie mult mai devreme.
arata foarte bine! trebuie vizitata!
Foarte faina locatia, mai ales pentru persoanele cu probleme respiratorii.
o locatie absolut superba