autor Andrei Ciubotaru

curator Ioana Ciocan

Joi, 27 mai 2010, la ora 21.30, soclul fostei statui a lui Lenin din Piaţa Presei Libere va găzdui o neobişnuită lucrare de artă contemporană. El va fi suportul a trei statui muzicale vii – trei interpreţi de muzică clasică ce vor prezenta câteva piese valoroase din repertoriul contemporan. Lucrarea de artă contemporană „Replacing Lenin” îi aparţine lui Andrei Ciubotaru şi este primul eveniment din cadrul „Proiect 1990”, manifestare ce a fost lansată de Ioana Ciocan în ianuarie 2010 ca urmare a lucrării „Ciocan vs. Ulyanov”.

„Proiect 1990” marchează o serie de evenimente care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber încă din 1990. Înlăturarea statuii lui Lenin a lăsat un gol social şi estetic în spaţiul bucureştean. E momentul ca acest spaţiu să fie redat circuitului cultural al capitalei, iar “Proiect 1990” işi propune să facă exact acest lucru.

Cele trei sculpturi vii sunt reprezentate de trei muzicieni de seamă: Alexandru Tomescu, care în septembrie 2007 a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani, Răzvan Suma şi Horia Mihail, care împreună alcătuiesc „Romanian Piano Trio”.

Pe 27 mai 2010 la ora 21.30 în Piaţa Presei Libere, Andrei Ciubotaru transformă „Romanian Piano Trio” într-un „monument viu” care să marcheze conştiinţa contemporanilor, printr-un manifest pentru democratizarea artei, un concert în aer liber pe soclul fostei statui a lui Lenin.