Lucian Muntean – născut la Sighișoara, stabilit în București. Este absolvent al Facultății de Geologie – UBB Cluj, dar s-a dedicat fotojurnalismului și picturii, cu participări la expoziții, simpozioane și bienale de artă din țară și străinătate. Este organizatorul artistic și curatorul taberei cărbunart de la Lupeni.

http://www.lucianmuntean.ro/biografie.htm

Lucian Muntean a făcut în această tabără două serii distincte de lucrări. Prima este compusă din 4 fotografii colorizate manual cu pasteluri extra-fine, tehnică specifică anilor 1870 – 1900. Pentru aceasta a folosit printuri de dimensiunea 50×70 cm după fotografii vechi de arhivă găsite la localnicii din Lupeni. Fotografiile originale ilustrează cărbunari la lucru în anul 1957.

foto Justinian scărlătescu, Raul Ștef, Marius Stanciu, Lucian Muntean

O a doua serie este compusă din mai multe lucrări, care prezintă uneltele cu care lucrează cărbunarii în mod tradițional: țapina, furca, lopata și scara de pe bocșă, dar și alte ipostaze ale cărbunăritului. Acestea sunt făcute cu acuarelă, cărbune, grafit solubil și foiță de aur pe hârtie de dimensiune 50×70 cm sau 35×50 cm.

Seria este completată cu altelucrări de grafică înspirate din atmosfera de la Lupeni (Farkaslaka) jud. Harghita.

Acestea sunt făcute cu tuș, acuarelă, cărbune, de dimensiune 50×70 cm sau 35×50 cm. Mareriale oferite de Magazinul Artiștilor

Ipostaze de lucru în etapa de documentare la cărbunarii din Lupeni

Lucian Muntean a fotografiat în detaliu activitatea cărbunarilor, iar cu imaginile respective a publicat un fotoreportaj multimedia la PressOne

https://pressone.ro/carbunarii-si-carbunaritul-pe-cale-de-disparitie

În calitate de organizator artistic al taberei Lucian Muntean s-a implicat alături de întreaga echipă la documentare, relaționarea cu vizitatorii, la atelierele cu copiii și la acordarea interviurilor pentru jurnaliștii care au fost prezenți.

Primăria Comunei Lupeni, Centrul Cultural Județean Harghita și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita sunt organizatorii primei ediție a taberei de artă „cărbunart” 2021.

Vernisajul expoziției de final a prima ediții a Taberei de Artă Contemporană “cărbunart” 2021 Lupeni (Farkaslaka) a avut loc sâmbătă, 11 septembrie de la ora 17.00. Lucrările create de artiști vor putea fi văzute în Sala de expoziții în curtea parohială din Lupeni jud. Harghita, timp de o lună. Expun artiștii: Botár LászlóRadu SerbanMarius StanciuJustinian ScarlatescuAurel TarLucian Muntean și invitatul Florin Gherasim