GALERIA NOUA
Curator: Aurora Kiraly
Str. Academiei 15
cod 010012 Bucuresti
M: +40 744 357007
[email protected]
www.galerianoua.ro

va invita MIERCURI, 2 MARTIE 2005, ora 18:00
la vernisajul expozitiei

STRAWBERRY FIELDS FOREVER
Matei Bejenaru

[2 – 27. 03. 2005]
Proiectele lui Matei Bejenaru din ultimii ani implica interactiunea directa cu diverse comunitati de oameni care nu au legatura cu mediul artistic. Temele sale de investigatie artistica urmaresc analiza circulatiei internationale a fortei de munca ca urmare a liberalizarii regimului vizelor, noile tipuri de economie urbana si rurala si, nu in ultimul rind, felul in care oamenii simpli incearca sa se adapteze in acest nou context.

Expozitia de la Galeria Noua reuneste proiectele: “Strawberry Fields Forever”, “Looking for Caslav”, “Mehr Chancen fur Unsere Jugend” (Mai multe sanse pentru tinerii nostri), “Lohn”. “Strawberry Fields Forever” prezinta o instalatie fotografica cu portrete ale muncitoarelor de pe plantatiile de capsuni din Lleida – Catalunia, realizate in octombrie-decembrie 2002. Din 10 kg de capsuni a preparat gem capsune in centrul Barcelonei si l-a vindut publicului (cu ocazia unui festival de performance). Pe etichete era inscriptionat salariul orar al muncitorilor romani. Banii castigati au fost trimisi muncitoarelor.

“Looking for Caslav” este un video care documenteza intilnirea cu Caslav Milosevic in orasul Cacak din Serbia din septembrie 2002, in cadrul unei expozitii despre memorie. Intilnirea are loc dupa 20 de ani de cind s-au cunoscut. Prima data artistul s-a intilnit cu Caslav Milosevic in septembrie 1982 la talciocul din Turnu Severin cind a cumparat de la el blugi, un tricou marinaresc si un LP cu Pink Floyd. Proiectul realizat pentru expozitie a constat in cautarea lui Caslav cu ajutorul Politiei sarbe. Dupa 2 luni de cautari l-a gasit in orasul Zajecar. In galerie, pe linga filmul video va fi expus desenul facut din memorie inainte de a se reintilni cu Caslav precum si o copie xerox din agenda lui, in care scrisese adresa de-atunci a lui Matei Bejenaru .

“Mehr Chancen fur Unsere Jugend” prezinta un proiect initiat si expus pentru prima oara la Viena in 2002, pe durata rezidentei la KulturKontakt. Pornind de la sloganul din campania electorala din acel moment a cancelarului Schussel – “Mai multe sanse pentru tinerii nostri” – Matei Bejenaru a folosit bugetul bursei sale pentru a invita pe parcursul unei saptamini cinci tineri artisti din Iasi La Viena. Proiectul are ca punct de pornire statistica conforma careia 60-65% dintre studentii romani vor sa paraseasca Romania.

“Lohn” prezinta o instalatie cu obiecte textile realizate in regim de lohn in mici intreprinderi textile din Iasi. Obiectele de imbracaminte sint supradimensionate proportional cu rata profitului partenerului occidental care asigura distributia produselor pe piata vestica. Productia in regim de lohn, este emblematica pentru situatia economiei romanesti, al carei singur indice de competitivitate este pretul foarte redus al minei de lucru. Lohn-ul reprezinta peste 50% din exporturile romanesti catre piata vestica.

Matei BEJENARU (n. 1963 RO) este unul dintre cei mai importanti artisti romani din zona artei conceptuale. Absolvent al Academiei de Arta Iasi, Matei Bejenaru are o impresionanta activitate artistica si de curatoriat. Din 1997 a initiat Festivalul Periferic iar din 2004 este directorul Bienalei de arta contemporana Periferic (www.periferic.org) organizata la Iasi. Din 1997 este profesor de fotografie si video la Unievrsitatea de Arta din Iasi. Printre participarile sale la expozitii de grup, unele dintre cele mai importante sint: 1997 – “Ad-Hoc”, Romanian Art of Today, Ludwig Museum, Budapest, Ungaria, “Civitas Solis, Civitas Artis”, expozitie anuala organizata de
Centrul Soros pentru Arta Contemporana, Castelul Calnic, Romania; 1998 – “Periferic 2” Festival de performance, Iasi; 2000 – Transferatu, ifa gallery, Berlin, Germania; 2001 – Proiectul Context, Pavilionul Romaniei, a 49-a editie a Bienalei de la Venetia, Italia, Never Stop the Action, Steirischer Herbst Festival, Rotor Graz, Austria; 2002 – Ebent Performance Festival, Barcelona, Spania; 2003 – U-topos, a 2-1 editie a Bienalei de la Tirana, Albania; 2004 – I am here you are there.., gfzk leipzig, Germania, The Roma Show , Minoriten Gallery Graz, Austria / Jana Koniarka Gallery Trnava, Slovacia / Skuc Gallery Lubljana, Slovenia.
Expozitii personale: 1999- “unequal parallels”, Galeria “Cupola”, iasi; 2000- “peripheral routes”, atc space, chicago; 2002- “Mehr Chancen fur Unsere Jugend”, kulturkontakt gastatelier, Viena; 2003- “salut / ave bachtalo”, offspace gallery, viena

A beneficiat de burse / rezidente acordate de: British Council, Belfast (1997); Artslink – Artist in residence “Around the Coyote” Chicago (2000); KulturKontakt, Viena (2002).

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia Strawberry Fields Forever estedeschisa pana pe 27 martie 2005, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 19:00.

Sponsor: Connex
Parteneri media: Observator Cultural, IDEA arta+societate, Biz, Business
Review, Ziarul Financiar, Delta RFI
Marketing Communication: add
Partener: RDS

Pentru informatii, fotografii, achizitii contact: Erika Olea 0723 172850 / [email protected]
________________________________________________________________________
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania

foto credite: 2020.ro