EXPOZIȚIE ITINERANTĂ DE ARTĂ PLASTICĂ ÎN GALERIA DE ARTĂ A CONSILIULUI JUDEȚEAN HARGHITA,

MIERCUREA CIUC (P-ța. Libertății nr 5) în perioada 15 iulie–10 august, 2022

vernisaj vineri 15 iulie, ora 18.00,

 din materialul Taberei de Artă Contemporană “cărbunart” Lupeni / Farkaslaka

Un film realizat de Bartha Agnes și Kacso SantorTVR MAGYARADÁS

 

Expoziția “cărbunart”, a cărei deschidere a avut loc vineri, 15 iulie, de la ora 18.00, prezintă o serie amplă de lucrări de artă: pictură, grafică, acuarelă, fotografie și ceramică, create cu tehnici experimentale, în care s-a folosit cărbunele din lemn atât ca materie cât și ca sursă de inspirație, de către artiștii: Botár László (Miercurea Ciuc), Lucian Muntean (București), Justinian Scărlătescu (București), Marius Stanciu (București), Radu Șerban (Cluj-Napoca), Aurel Tar (București) și artiști invitați Florin Gherasim (Cluj Napoca) Hannah Gereb (Lupeni). 

Expoziția este curatoriată de Botár László, este găzduită de Galeria de Artă a Consiliuliu Județean Harghita, adresa Piața. Libertății nr 5, din Miercurea Ciuc și va fi deschisă în perioada 15 iulie–10 august, 2022.

 Aceste lucrări au fost realizate anul trecut, la prima ediție a taberei de artă „cărbunart” 2021.

Primăria Comunei Lupeni, Centrul Cultural Județean Harghita și Consiliul Județean Harghita au organizat prima ediție a taberei de artă „cărbunart” 2021, care a avut loc în perioada 05 – 12. 09. 2021.

Cu o implicare directă în organizarea și desfășurarea taberei au fost: Kovács Lehel – primar, Geréb Péter – viceprimar, Jakab Katalin – comunicare și PR din partea Primăriei Comunei Lupeni.

Curator, coordonator artistic – Lucian Muntean, co-organizator evenimente – Szederjesi Tamás Asociația Sufletul Naturii (Odorheiu Secuiesc). Tabăra s-a desfășurat în perioada 05-12. 09. 202, în spațiile publice din Lupeni și Bisericani cât și la Pensiunea Barangoló – Sztojka Ernő.

Scopul proiectului este conservarea meșteșugurilor și promovarea culturii tradiționale prin arta contemporană.

Cărbunarii din Lupeni (Farkaslaka) jud. Harghita au o tradiție de peste trei secole. Generații la rând s-au ocupat de acest meșteșug, prin care produc mangal – cărbune din lemn de foioase (fag, carpen etc.). Crengile groase de lemn sunt tăiate și clădite sub forma unor conuri imense, numite bucșe, apoi sunt acoperite cu nisip și pământ, după care are loc o ardere mocnită, fără flacără, în lipsa oxigenului timp de aproape două săptămâni. În urma acestei arderi se produce carbonizarea lemnului. În final, cărbunele astfel obținut este fărâmițat, împachetat însaci de hărtie și vândut. Beneficiarii suntem noi toți, atunci când aprindem acești cărbuni la grătare, pentru a prăji diverse bunătăți. Recent, tehnologizarea s-a impus și în acest domeniu, cărbunii din lemn fiind obținuți în cuptoare speciale. În zonă au mai rămas doar câțiva cărbunari autentici care mai pun în practică acest meșteșug. Asemenea altor meserii și acesta riscă să fie dat uitării și să dispară treptat. În cadrul acestei tabere am propus să punem în valoare cărbunele într-un mod cât se poate de nobil și anume să fie folosit la desen și la alte tehnici artistice de către artiști contemporani. Astfel lucrarea de artă obținută cu câteva grame de cărbune poate valora cât echivalentul a zeci de kilograme de cărbune. O altă abordare a tematici a fost reprezentarea cărbunăritului prin alte tehnici. Deci – cu sau fără cărbune, dar despre cărbunărit – a devenit motoul taberei de creație…

În acest scop la prima ediție au fost invitați un grup de 6 artiști, toți cu o bogată activitate artistică, cu participări la expoziții în galerii, muzee, simpozioane de artă sau bienale în țară și pe plan internațional, să ia parte la o tabără de creație în timpul căreia s-au documentat despre activitatea cărbunarilor, au vizitat obiectivele culturale și istorice din zonă, apoi au creat o serie de lucrări de artă contemporană, desen, pictură, sculptură, fotografie, ceramică, folosind material de lucru cărbunele produs pe plan local. În timpul perioadei de creație, cât și la finalul taberei au avut loc ateliere demonstrative la care au participat copiii din comunitate sau cei interesați. Lucrările de artă au fost expuse ulterior la Lupeni, dar și în expoziții itinerante prin țară, care urmează a fi programate.

Au participat artiștii: Botár László (Miercurea Ciuc), Lucian Muntean (București), Justinian Scărlătescu (București), Marius Stanciu (București), Radu Șerban (Cluj-Napoca), Aurel Tar (București). Artist invitat Florin Gherasim (Cluj-Napoca)

Activitatea lor din tabără poate fi văzută aici:

https://www.modernism.ro/2021/09/18/botar-laszlo-carbunart-2021/

https://www.modernism.ro/2021/09/23/lucian-muntean-carbunart-2021/

https://www.modernism.ro/2021/09/22/justinian-scarlatescu-carbunart-2021/

https://www.modernism.ro/2021/09/21/marius-stanciu-carbunart-2021/

https://www.modernism.ro/2021/09/17/radu-serban-carbunart-2021/

https://www.modernism.ro/2021/09/20/aurel-tar-carbunart-2021/

În contextual în care tot mai mulți turiști vin pe traseele Via Mariae și mai nou pe Via Transilvanica și sunt interesați să descopere natura dar și oamenii, cultura tradițiile și meșteșugurile din județul Harghita, organizarea acestui eveniment cultural propune ca artiștii să readucă în prim plan meșteșugul cărbunarilor din Lupeni.

Organizatorii expoziției: Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita și Galeria Consoliului Județean Harghita, Asociația Cultura Nostra

Partener: Primăria Lupeni

Partener: Hotel O3ZONE Băile Tușnad

Partener media: Modernism.ro

Logo: Sorin Tîrt  TD STUDIO Cluj-Napoca

fotografii de la vernisaj Lucian Muntean

 

Video Botár László