Justinian Scărlătescu – născut la Ploiești, stabilit în București, pictor, fotograf cu participări la tabere și expoziții de artă din țară și străinătate, în parteneriat cu Institutul Cultural Român ICR. Profesor de arte vizuale, organizator de cursuri și tabere de artă pentru tineri.

https://www.justinian-scarlatescu.ro/ro/despre-mine/

 

Justinian Scărlătescu a continuat și în această tabără tehnici de fotografie exterimentală cu care s-a remarcat ca artist. El i-a fotografiat în mai multe rânduri pe cărbunari în timp ce lucrau. A aflat detalii despre viața lor dar și despre întreg procesul tehnologic. Fotografiile selectate au a atmosferă aproape mistică, reprezintă atmosfera și condițiile de lucru, dar și portrete sau detalii cu mâinile cărbunarilor. Imaginile au fost printate pe hârtie la dimensiunea de 50×70 cm. Apoi, pentru a evidenția anumite detalii, a pus praf de cărbune lipit și fixat pe fotografie, rezultând o tehnică originală, în premieră.

Justinian Scărlătescu a participat activ la toate activitățile taberei, s-a documentat în excursia prin împrejurimile Lupeniului. I-a fotografiat atât pe cărbunari, dar și pe cei pasionați de cai și tradiții.

La atelierul cu copiii care ne-au vizitat a montat un studio foto și a făcut o sesiune de fotografie portret cu participanții.

foto Lucian Muntean

Primăria Comunei Lupeni, Centrul Cultural Județean Harghita și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita sunt organizatorii primei ediție a taberei de artă „cărbunart” 2021.

Vernisajul expoziției de final a prima ediții a Taberei de Artă Contemporană “cărbunart” 2021 Lupeni (Farkaslaka) a avut loc sâmbătă, 11 septembrie de la ora 17.00. Lucrările create de artiști vor putea fi văzute în Sala de expoziții în curtea parohială din Lupeni jud. Harghita, timp de o lună. Expun artiștii: Botár LászlóRadu SerbanMarius StanciuJustinian ScarlatescuAurel TarLucian Muntean și invitatul Florin Gherasim