Marius Stanciu – născut și stabilit în București. A făcut desen și grafică, a absolvit Universitatea de Arte din București la Secția Ceramică, în care s-a și specializat. A participat la simpozioane internaționale de artă, expoziții și bienale din țară și străinătate.
https://www.modernism.ro/2020/08/01/marius-stanciu-vizita-in-atelierul-de-ceramica/
În această tabără Marius Stanciu a construit două cuptoare de ardere a ceramicii cu scopul de a experimenta. Arderea din primul cuptor a făcut-o cu cărbune și lemn parțial carbonizat, tehnică încercată de el în premieră. A obținut o temperature de 1000 grade Celsius. Ceramica arsă în aceste condiții a avut în final niște glazuri cu efecte date de compoziția gazelor și a fumului din cărbunii arși. A mai făcut, separat, o ardere pe gaz, de tip raku, după o veche tehnică japoneză, în care a scos bolurile ceramice incandescente din cuptorul aflat la 1000 grade Celsius și le-a pus în rumeguș și talaș. În urma răcirii bruște și a arderii în lipsa oxigenului, pe suprafața bolurilor s-au produs fisuri și reacții chimice cu efecte cromatice spectaculoase, făcând ca toate bolurile ceramice să fie unicat.
foto Lucian Muntean
Marius Stanciu a luat parte la excursia de documentare, fiind curios să descopere împrejurimile. A fost activ și la atelierele cu copiii, cărora le-a dat ocazia să modeleze ceramică împreună cu el la roata olarului, a acordat interviuri jurnaliștilor care ne-au vizitat și a luat parte la toate activitățile din cadrul taberei.
Marius Stanciu s-a jucat cu focul – la propriu!
El a construit două cuptoare ceramice pentru arderi experimentale. În primul, clădit din cărămidă și liant argilă cu nisip, ceramistul și-a propus să facă o ardere folosind exclusiv cărbune din lemn colectat de la cărbunarii din Lupeni. Piesele ceramice și bolurile care urmau să fie introduse în cuptor erau deja biscuitate anterior. Ele au fost glazurate și puse la a doua ardere, cea cu cărbune. Provocarea era să obțină o temperatură de peste 1000 grade Celsius. Arderea a început după prânz și s-a terminat după miezul nopții, timp în care Marius a întreținut focul în permanență. Pentru anumite reacții chimice a introdus sare în incinta cuptorului. În final, a doua zi, a constatat că arderea a fost cu succes! După răcire vasele ceramice arse cu cărbune prezentau zone cromatice interesante datorate compușilor din fumul de cărbune și areacției sării topite.
Lucrările ceramice arse cu cărbune
Aarderea raku
Arderea în tehnica raku este originară din Japonia secolului XVI și s-a păstrat până în prezent datorită unei dinastii. Această tehnică este pusă în practică și în Europa și America. Tehnica raku este o ardere într-o atmosferă reducătoare. Mai exact obiectele ceramice din gresie glazurate se pun în cuptor și sunt încălzite până la 960 -1000 de grade Celsius. Arderea a fost făcută cu gaz. Se deschide cuptorul și se scot obiectele incandescente cu ajutorul unor clești metalici. Apoi după ce sunt scoase în cutia metalică fiecare are parte de răcire și arderea cu rumeguș diferită, de o anumită dozare a fumului cu care reacționează. Toate aceste detalii contribuie la unicitatea aspectului final. Nimic nu poate fi prognozat sau controlat, totul este pe seama hazardului și a chimiei.
Maris Stanciu a venit la Lupeni pregătit cu un cuptor modular care permite deschiderea și demontarea în timpul arderii, operațiune necesară în tehnica raku. La această etapă l-a avut asistent pe Florin Gherasim.
Ceramistul a mai continuat cu încă două arderi. Practic a lucrat la foc continuu, având spectatori pe copiii din sat pe localnici, colegii artiști și jurnaliștii prezenți.
Marius Stanciu a mai creat și o medalie specială dedicată primei ediții “cărbunart 2021” pe care a oferit-o participanților.
Primăria Comunei Lupeni, Centrul Cultural Județean Harghita și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita sunt organizatorii primei ediție a taberei de artă „cărbunart” 2021.
Vernisajul expoziției de final a prima ediții a Taberei de Artă Contemporană “cărbunart” 2021 Lupeni (Farkaslaka) a avut loc sâmbătă, 11 septembrie de la ora 17.00. Lucrările create de artiști vor putea fi văzute în Sala de expoziții în curtea parohială din Lupeni jud. Harghita, timp de o lună. Expun artiștii: Botár László, Radu Serban, Marius Stanciu, Justinian Scarlatescu, Aurel Tar, Lucian Muntean și invitatul Florin Gherasim.
https://www.modernism.ro/2021/09/15/vernisaj-carbunart-2021/
Recent Comments