Ce poate fi mai tentant decât să poți face aranjamente florale chiar într-o grădină botanică?

Am avut această ocazie într-o sâmbătă pe la jumătatea lunii iunie, când Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a Universității din București a organizat și a găzduit atelierul demonstrativ de aranjamente florale coordonat de doamna Sanda Lazur

Să nu vă imaginați că chiar am dat buzna cu foarfecile și am tăiat flori și plante din colecția grădinii. Acestea au fost recoltate selectiv de către angajații grădinii, specialiști în horticultură și botanică.

Sanda Lazur ne-a făcut o scurtă introducere despre Ikebana, despre istorie, stiluri, simboluri, plante și accesorii. Modul în care explica și dexteritatea cu care făcea diferitele etape trădau o mare pasiune pentru ceea ce face.  Începând din 1981 a participat la cursuri organizate de Ambasada Japoniei la București, ținute de maeștrii japonezi. După o perioadă de inițiere a urmat ca chiar dânsa să predea cursuri de ikebana, din 1993. Specializarea a continuat prin dezvoltarea relațiilor de colaborare cu formatori japonezi veniți în România, dar și inclusiv în Japonia, în cadrul unor vizite în acest scop. 

Citește un interviu cu Sanda Lazur

Pe parcursul celor două ore cât a ținut atelierul am avut ocazia și noi participanții să încercăm câteva variante și aranjamente. 

A fost fascinant de văzut cum creativitatea fiecăruia și-a spus cuvântul. Cele câteva crenguțe alese și poate o floare sau două, care stăteau mănunchi laolaltă în gălețile cu apă, au căpătat o cu totul altă postură în compozițiile fiecăruia. Diversitatea de combinații și felul de a le aranja erau realmente minunate.  Spre exemplu cine și-ar fi imaginat că pot sta împreună crinii cu ceapa înflorită? 

Și nu reușita acestor aranjamente a contat, ci faptul că ne-am deconectat și am petrecut niște clipe frumoase într-o zi de vară!

Imagini de la atelier pot fi văzute aici

*

Text și fotografii Lucian Muntean

*