Duminică, 17 aprilie, la Galeria Zeno X din Antwerp (Belgia) va avea loc vernisajul expoziției personale a pictorului Mircea Suciu. Intitulată “Ship of Fools” (“Corabia Nebunilor”), aceasta este cea de-a doua expoziție a artistului clujean pe care prestigioasa galerie belgiană o găzduiește de la începerea colaborării cu acesta în 2014.

Cu un titlu inspirat de satira umanistului german Sebastian Brant (1457-1521), expoziția va reuni lucrări care își propun să confrunte privitorul contemporan cu propriile angoase și spaime istorice”.  Fin observator al psihologiei umane, Suciu nu pictează oroarea și drama, ci tensiunea unor personaje surprinse în situații limită: dominați, fragili, în defensivă, copleșiți de neant. “Nebunii” la care privește Mircea Suciu sunt indivizi marginalizați cu care artistul ar avea, cel puțin teoretic, multe de împărțit: ei vor să înțeleagă, să confrunte, să provoace și, nu în ultimul rând, să arate spre adevăr.   Expoziția va rămâne deschisă publicului până în 11 iunie 2016.

Mircea Suciu (născut în 1978 la Baia Mare; trăiește și lucrează în Cluj-Napoca) este unul dintre cei mai cunoscuți tineri pictori români pe scena internațională. Succesul de care se bucură și permanenta lui ascensiune din ultimii ani sunt susținute de participarea la importante bienale și expoziții în centre artistice de renume, dintre care amintim: Espace Louis Vuitton, Paris (FR); Muzeul Național de Artă Contemporană, București (RO); Boulder Museum of Contempoary Art, Boulder (SUA); Fondation Francès, Senlis (FR); Maison Particulière, Brussels (BE); MODEM, Debrecen (HU); Mucsarnok Kunsthalle, Budapest (HU); Bienala de la Gwangju (KR); Bienala de la Praga (CZ); Bienala de la Istanbul (TR).

Membru și susținător activ al comunității artistice din Fabrica de Pensule, Mircea Suciu a contribuit anul acesta la inițierea Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.      

image copyright Mircea Suciu & Zeno X Gallery

Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) a fost înființată în ianuarie 2016 și are în componența sa atât galerii care au pus, în 2009, bazele spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, cât și asociații care s-au alăturat pe parcurs acestui spațiu de creație. Membri fondatori ai Federației sunt Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule. Scopul FGAFP este de a asigura o mai bună reprezentare locală, națională și internațională a proiectelor generate de comunitatea artiștilor plastici din Fabrica de Pensule. Organizația își dorește continuarea programului cultural al Fabricii de Pensule și speră să ofere artiștilor și asociațiilor clujene de artă contextul potrivit pentru dezvoltarea unor proiecte mai ample, cu adevărat reprezentative pentru sectorul artelor vizuale. De asemenea, FGAFP își propune să devină un partener-cheie în proiectele strategice ale orașului.

 

Site: www.fabricadepensule.org

Pagină de Facebook: www.facebook.com/fabricadepensulethevisualartsdivision