Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în perioada 19 aprilie – 20 mai expoziţia „Facing Individuality“ semnată de Florica Prevenda. Vernisajul are loc marți, 19 aprilie, de la ora 19.00, la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena), în prezenţa artistei şi a curatorului Ana-Maria Altmann.

„Cine sunt eu? Unde începe eul şi unde se termină? Sunt eu însumi pentru că Ceilalţi nu sunt eu?

Aceste întrebări se menţin ca o litanie de-a lungul lucrărilor Floricăi Prevenda prezentate în cadrul expoziţiei. Vocea ei devine astfel manifestarea strigătului unei generaţii întregi, un strigăt produs de nesiguranţa unei perioade în care un răspuns nu mai vrea să iasă din Sinele fiecăruia. Ecoul acestei auto-interogări se răsfrânge mereu asupra imaginilor exterioare înşelătoare ale unei mase anonime, care în inerţia ei nu mai este în stare de altceva decât să ridice sau să coboare un deget: ca atunci demult în amfiteatre, aceste  degete semnifică şi astăzi viaţa sau moartea individului.

Fără iluzii, procesând un canon legitim al formelor, artista schimbă localizarea Sinelui în lume dintr-o poziţie de dezechilibru a unui ansamblu concentrat asupra efectelor înapoi în singurul loc de conflict posibil şi anume propriul corespondent. Florica Prevenda comprimă în acest scop generalizarea şi anonimizarea într-un mijloc de exprimare viabil, încercând să ajungă astfel la o posibilă obiectivare a expresiei artistice. Lucrările ei în serie repetă această tematizare a aceleiaşi întrebări, subliniind reîntoarcerea la experienţa eului în Prezent, care în final constituie individul. Printre pliuri ale cartoanelor şi lucrări pe hârtie, artista desfăşoară un proces sistematic de abstractizare care imită segmentarea sinelui în unităţile cele mai mici, indivizibile, asexuate, aculturale, asemenea unui copil care întâi trebuie să cunoască lumea prin mimentism pentru ca mai apoi să se cunoască pe sine: divizare, asamblare, suprapunere; divizare, asamblare, suprapunere. Şi tocmai aceste trăsături asemănătoare colajelor, asamblajelor scot la iveală actualitatea frapantă a lucrărilor artistei: ea recurge pe de o parte la tematizarea eului care este în cele din urmă decisivă pentru construirea individualităţii; pe de altă parte ne prezintă clar obsesia periculoasă, chiar dependenţa de imaginile Celorlalţi asupra propiul Eu care apoi ajung să devină o aşa-zisă imagine de sine. Astfel fiecare individ se degradează, devenind o copie lipsită de conţinut a unei copii care încearcă undeva departe să amintească că odată a existat un astfel de lucru ca şi autonomia. Cum este însă posibil ca cineva să se rupă de această bidimensionalitate?

Cine sunt eu? Unde începe eul şi unde se termină? Sunt eu însumi pentru că Ceilalţi nu sunt eu?“ (Ana-Maria Altmann, curator)

 

Florica Prevenda s-a născut în 1959 în localitatea Dor Mărunt din județul Călărași, România. A absolvit în 1984 Academia de Arte din Iaşi. În prezent Florica Prevenda trăieşte şi lucrează la Bucureşti și New York. În ultimii 20 de ani, artista a avut numeroase expoziții în România și pe plan internațional și a obținut multiple premii și distincții.

Mai multe detalii despre artista Florica Prevenda şi despre lucrările acesteia pot fi accesate pe pagina de internet: http://www.floricaprevenda.com/

Expoziţia „Facing Individuality“ poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada în perioada 19 aprilie – 20 mai, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

Ausstellung-Florica-Prevenda_Facing-Individuality_

Institutul Cultural Român de la Viena
Argentinierstr. 39, 1040
Tel.: +431 319 10 81;
[email protected]
www.rkiwien.at
www.facebook.com/RKIWien.ICRViena