Luni, 7 decembrie 2015, orele 18,00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul expoziţiei „La realtà di Venere” de Andrei Ciurdărescu.

Proiectul expozițional “La realtà di Venere” este o cercetare de lunga durată pe care artistul a întreprins-o prin diferite modalităţi de introspecţie vizuală, asupra  imaginii lui Venus, ca un simbol mulți-fațetat şi polisemantic al culturii europene.

Modificarea şi reconstrucţia acestei forme sculpturale reprezintă un punct de pornire pentru investigarea unei infinităţi de forme şi imagini în care forţele creaţiei artistice, raportul omului cu materialul de lucru precum şi conservarea întâmplării, a momentului, ca o modalitate de surprindere a unui natural inevitabil, vin sa sublinieze şi să certifice o serie întreagă de preocupări faţă de reconsiderarea şi reconstrucţia formei simbol şi adaptarea sa unui nou context socio-cultural.

Venus nu reprezintă doar o imagine frumoasă în artă şi istorie, este fără doar şi poate o imagine simbol a întregii Europe, emblemă a reperelor estetice şi culturale pe întreg parcursul istoriei.

Contextul în care se află Europa în acest moment, precum şi crizele pe care le-a traversat şi le traversează momentan, motivează analiza unor reconstrucţii de valoare, într-un context al dinamicii specific post-modernităţii.

Un frumos mutilat, degradat şi reconstruit recompune şi completează o stare şi un raport al obiectului artistic cu o realitate imediată, atât prin transpunerea artistului cât şi a publicului.

Andrei Ciurdărescu, unul dintre artiştii formaţi în Şcoala de la Cluj între anii 2003-2014, este rezident pentru un an la Accademia di Romania din Roma, ca bursier „Vasile Parvan”, bursă acordată de Statul român în domeniul artelor vizuale. Locuind la Roma, a continuat proiectele sale de cercetare artistică ce sunt în strânsă legătură cu realități culturale contemporane care subliniază acele raporturi subtile ale spațiului şi ale schimburilor între om şi natură, între om şi spațiu, prin reconsiderări ale realității imediate.

Pentru ulterioare informaţii: http://www.andreiciurdarescu.ro/#/about/

Expoziţia va putea fi vizitată în intervalul 7-20 decembrie 2015 de luni până vineri între orele 16-19. Intrarea este liberă.

Andrei-Ciurdărescu