„RESTITUIREA UNEI GENERAȚII. Formă și memorie în căutarea sensurilor” va avea loc în data de 6 decembrie 2018, ora 13, în Sala Barocă. Muzeul de Artă din Timișoara realizează în premieră o expoziție de artă contemporană dedicată artelor focului, prin contribuția artiștilor: Arina Ailincăi, Gheorghe Crăciun, Judith Crăciun, Márta Jakobovits, Eugenia Pop şi Elena Minodora Tulcan. 

Muzeul de Arta Timisoara – Palatul Baroc

Piața Unirii, nr.1, 300085 Timișoara

Relevanţa unei generaţii artistice reprezintă mai mult decât întâlnirea unor personalităţi culturale, realizarea de lucrări, de studii şi de evenimente. Asemenea unui copac secular, cu rădăcinile înfipte adânc în pământ şi cu ramurile îmbrăţişând cerul, o generaţie de creatori polarizează şi conectează, acumulează şi inspiră.

În expoziţia temporară Restituirea unei generaţii. Formă şi memorie în căutarea sensurilor suntem martorii unei reîntâlniri: Arina Ailincăi, Gheorghe Crăciun, Judith Crăciun, Márta Jakobovits, Eugenia Pop şi Elena Minodora Tulcan. S-au format împreună la Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj. Ceea ce i-a unit iniţial şi-a sporit amploarea, şi-a rafinat calitatea. De la încrederea și dorința de a urma exemplul unor profesori – artişti de mare calitate, precum Mircea Spătaru sau Ana Lupaş, evocaţi de organizatoarea proiectului, Elena Minodora Tulcan – la devotamentul şi pasiunea pentru artele decorative, interesul pentru întâlnirea dintre calităţile tradiţionale, anacronice şi provocările contemporane ale culturii vizuale, la dorinţa de a crea şi a impune o viziune artistică, un stil, un drum propriu, original, inovator, o mare parte din etapele devenirii profesionale s-au succedat în ritmuri diferite. Acum avem distanța necesară pentru a vedea, filtra și analiza traiectul fiecăruia din prisma creațiilor ce au devenit realitatea exprimării identitare. 

În această raţiune, expoziţia Restituirea unei generaţii. Formă şi memorie în căutarea sensurilor este o invitaţie spre a cunoaşte, a experimenta, a gândi, a simţi şi a crea. (Dr. Andreea Foanene, curatorul expozitiei)