Vineri, 4 decembrie 2015, orele 18.00 în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul expoziției “The Light Behind the Wall” aparţinând artistului ieșean Dragoş Pătraşcu.

Proiectul îşi propune sa „vorbească” despre explorarea miezului ascuns al lucrurilor şi despre întâlnirea, bulversantă şi aparent întâmplătoare cu o realitate mai profundă, prin întâmplări, prin oameni, prin lucruri și, în acelaşi timp, printr-o rememorare a unor stări de spirit dintr-un trecut colectiv.

Artistul ne va vorbi prin lucrările sale despre trăirea personală, uneori dramatica, alteori ironică (autoironică), a unor mituri (vechi şi moderne) care se reflecta ca atare în expresiile contrastante din desenele  „tactile” în pastă neagră de acrilic, pe fond roşu sau alb. Obiectul (personajul) se pierde în mulţime, devine corp comun cu ea, o parte din întreg, un detaliu, reducându-i-se chiar importanţa conceptuală, metaforică. Se transformă într-un „pion'”, o piesa dintr-un puzzle ce are rolul de a reconstrui întregul de fiecare dată.

În același timp el îşi păstrează personalitatea şi unicitatea, dorindu-şi să atragă atenţia, să fie „luat în seamă”. Este o trimitere la mulţimile urbane, la dorinţa de a ieşi în evidenţă, dar şi la însingurare.  O mulţime în care se prefigurează ierarhii, fiecărui obiect-personaj fiindu-i atribuit un soclu.

Dragoş Pătraşcu (n. 1954) este absolvent al Academiei de Arte „G. Enescu”, Facultatea de Arte plastice, decorative și design din Iaşi, profesor universitar la catedra de grafică a Universităţii de Arte „G. Enescu” din Iaşi. Este autor a numeroase expoziţii personale în ţară şi străinătate fiind distins cu numeroase premii (http://www.uapriasi.ro/dragos-patrascu/)

Expoziţia va putea fi vizitată în intervalul 4-30 decembrie 2015, de luni până vineri între orele 10-12 şi 16-19. Intrarea este liberă

Dragoş-Pătraşcu