Solo show  12 mai – 7 iunie 2015

Curator Călin Petcana

Artist Talk & Performance Suzana FÂNTÂNARIU –  marţi, 26 mai, ora 19

Proiectul Suzanei FÂNTÂNARIU – „Portrete-aqua” prezintă portrete realizate prin „curgerea” culorii şi a timpului, “(…)  născute cu ajutorul apei colorate dirijată fără pensulă, doar din mișcările mâinilor și vibrația sufletului”, aşa cum le descrie chiar artista.

Marţi 26 mai, ora 19 – Artist Talk & Performance Suzana FÂNTÂNARIU, prezentat de către Gabriel Kelemen, artist şi critic de artă.

“„Dirijez” în tăcere fluidul semi-transparent pe o coală albă  de hârtie olandeză.  Acest fluid colorat pe care îl mișc pe suprafața imaculată a hârtiei  în-semnează o cartografie utopică a apelor curgătoare care configurează un chip cu insule și peninsule „anatomice”, o arborescență a venelor prin care curge sângele roșu, ca apusul de soare. Totul e viu și necunoscut în această facere: izvorul, desfășurarea, destrămarea, sfârșitul. Caut și descopăr în câmpul virgin al hârtiei  prin mișcările mâinilor în ritm cardiac, începutul și sfârșitul albiei meandrice. Flux-reflux, viața văzută în largul ei, aproape de pământ căci „la început a fost uscatul„. Sfârșitul fuzionează lent cu începutul, începutul se contopește natural cu sfârșitul. Un început roșu sângeriu, un sfârșit auster-negru-fumuriu naște culoarea pământului arid, umbra arsă în lumină mată, obscură. Chipul este inundat de fluidul albastru-violaceu sau auriu-nisipos al apelor brăzdând albia în pământul umed de ploaie. Navigând, în „arca bunei speranțe”(I.D.Sîrbu) pe trasee necunoscute cele două lacuri oculare cresc figurând viața. Apa roșie însângerată de soare, de foc sau de algele roșii, încercuiește gura însetată strigând mut printre ape bucuria sau durerea ca topos al Erosului. Lumea  valurilor sparte de timp sălășluiește pe fruntea brăzdată, unduitoare, însemnând un șarpe blând. Fruntea-i, o punte între apă și pământ. Uscată-i apa sângerie sub semnele etenității. Sânge prin venele  arborescente pe ecranul alb dreptunghiular al unei coli lucioase de hârtie olandeză. Un fluviu, o mare, un ocean de apă și sânge uscat pe o coală de hârtie întrunchipând viața, destrămând-o în largul ei.” – Suzana Fântânariu-Baia, 30 decembrie 2012 Timișoara

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 12.05 – 07.06.2015.

Orar: marţi – vineri 16-20, sâmbătă 10-14.

AFIS-suzana-fantanariu-SRA3