Vernisajul expoziției „Dincolo de Fotografie” 9 august, 2023, ora 16.00.

Expoziția va fi deschisă pentru public până pe data de 3 septembrie, curent

Participanți: Michele Bressan, Mihai Moldovanu, Carolina Dutca, Valentin Sidorenko, Mihai Șovăială, Ramin Mazur, Alexandru Raevschi, Andrei Nacu, Andrei Mateescu, Tatiana Fiodorova, Anton Poleacov, Maxim Poleacov, Mihail Calarașan.

Curator expoziție: Tatiana Fiodorova

Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția “Dincolo de fotografie”, dedicată fotografiei contemporane a artiștilor din Republica Moldova și România. Expoziția reprezintă un dialog cultural, care oferă oportunitatea unică de interacțiune, de înțelegere a culturii contextelor, schimb de idei și experiențe între autori din diferite generații.

Prin diverse forme și tipuri de fotografie: documentară, conceptuală, postfotografie, expoziția “Dincolo de fotografie” prezintă generația de artiști care lucrează cu fotografia. Lucrările unor autori reflectă aspectele sociale, politice, ecologice și culturologice ale societății care au avut loc în ultimii 30 de ani în țară și în lume. Alți autori experimentează, încercând să împingă granițele percepției tradiționale a fotografiei, folosind practici performative și varii tehnici de manipulare a imaginii pentru a-și transmite ideile, emoțiile sau mesajele. Fotografia contemporană, așa cum a menționat Susan Sontag în cartea sa “On Photography”, a devenit nu doar un proces tehnic de captare a imaginilor, ci un mediu puternic, cu o semnificație socială și etică enormă.

În general, expoziția “Dincolo de fotografie” reflectă diverse aspecte ale lumii contemporane, cum ar fi reflectarea schimbărilor și provocărilor culturale contemporane, impactul mass-media și al tehnologiei asupra percepției noastre asupra realității, explorarea identității personale și a relației cu lumea din jurul nostru, atrăgând atenția asupra diverselor probleme socioculturale, economice și politice. În același timp, expoziția cuprinde și experimente cu formatul mediatic al fotografiei în sine. Autorii vor prezenta lucrări în genul fotografiei analogice și digitale, NFT, colaje digitale, lucrări bazate pe arhive fotografice, fotografie circulantă în format de cărți de artist, publicații și zine.
Toate cele de mai sus pot fi rezumate printr-un citat al filozofului postmodernist Jean Baudrillard despre fotografie, potrivit căruia, fotografia nu este doar o înregistrare a realității, ci aceasta are capacitatea de a-și crea propria realitate. Fotografia este capabilă să transcendă contextul în care se află și să ne schimbe modul de înțelegere a lumii. Expoziția “Dincolo de Fotografie” își propune să depășească viziunea mundană, liniară și obișnuită asupra lumii. Ea caută să transceadă limitele imaginii și ale formei fixe, oferind spectatorilor posibilitatea de a experimenta o nouă realitate și de a regândi lumea din jurul nostru.
În perioada expoziției, va funcționa o bibliotecă colectivă cu scop educațional, unde vor fi prezentate cărți foto din bibliotecile personale ale participanților.
În zilele de marți și vineri, între orele 16.00-18.00, vizitatorii vor avea ocazia să se întâlnească cu curatorul și participanții la expoziție și să pună întrebări pe teme de interes.

Expozitia “Dincolo de Fotografie” este parte a proiectului “Biroul nomad de cercetare în artă”, finanțat de către Guvernul Elveției.

Organizator “Art Platforma”. Parteneri: Muzeul Național de Artă al Moldovei, platforma “Romanian Contemporary Photography INFLUX”, Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, “Oberliht”, galeria “ElectroPutere”, Casa Zemstvei, “Zpațiu”.

Parteneri media: Artploshadka; Locals, Diez, Noi.md.