Romanian Design Week, cel mai mare eveniment dedicat designului românesc, inițiat de The Institute, va avea loc anul acesta între 15 și 24 mai 2015. Expoziția centrală se va desfășura la Hanul Gabroveni.

Gazda celei de-a treia ediții este un centru cultural-artistic, recent renovat de către ARCUB, ce va deveni un viitor nod creativ important în centrul vechi al Bucureștiului. Situat între străzile Lipscani și Gabroveni, Hanul devine o declarație de respect față de trecutul orașului. Străzi ce erau odată recunoscute pentru activitățile loc comerciale, devin puncte de reper și adresa unui spațiu cultural, care are avantajul de a se afla la intersecția acestor istorii și mărturii.RDW2015

Romanian Design Week este găzduit de ARCUB la Hanul Gabroveni în contextul unui proiect de anvergură – București MEMORIA | EXPLORAREA | IMAGINAREA Orasului, proiect ce lansează candidatura orașului București la titlul de Capitala Europeană a Culturii 2021. A doua etapă – EXPLORAREA (15 mai – 15 iulie 2015) – constă în redescoperirea orașului așa cum este el reflectat astăzi  prin ochii locuitorilor săi.

Romanian Design Week se îmbogățește anul acesta cu o dimensiune internațională, menită să pună în context ce se întâmplă în comunitatea de design din România și să adauge un nou strat pe componenta educațională a proiectului.

Olanda devine țara invitată în cadrul ediției de anul acesta a Romanian Design Week, cu sprijinul Ambasadei olandeze din România. Aceasta va fi reprezentată pe parcursul celor 10 zile prin expoziții și workshopuri susținute de diverși designeri olandezi în expoziția centrală de la Hanul Gabroveni. Pe lângă cele ce vor avea loc aici, va exista și un circuit al companiilor olandeze din România.

În programul Romanian Design Week de anul acesta vor participa și alte țări din Europa precum Austria, Cehia și Suedia. Invitații străini vor susține conferințe, dezbateri sau vor derula proiecte pe parcursul zilelor de eveniment.

Această latură internațională adăugată Romanian Design Week este un pas firesc în evoluția festivalului. Totul a plecat de la dorința de a promova creativitatea românească ca un mijloc pentru dezvoltarea culturală, economică și socială a României, de a educa audiența generală în legătură cu tot universul designului. Cu ajutorul partenerilor noștri de la Ambasada Olandei, descoperim noi oportunități de promovare a designului și noi posibilități de colaborare între designeri. Iar faptul că anul acesta am plecat de la Palatul Știrbei la Hanul Gabroveni, la un spațiu ce a găzduit încă de la început, din perioada anilor 1802-1804, atelierele meșterilor nu face decât să ne întregească identitatea Romanian Design Week”, declară Andrei Borțun, CEO The Institute.

Attila Kim este cel care va semna și anul acesta arhitectura expoziției centrale din Hanul Gabroveni.

ARCUB, inaugurare Hanul_Gabroveni, copyright Marineci

ARCUB, inaugurare Hanul_Gabroveni, copyright Marineci

La fel ca și anii trecuți, Romanian Design Week va include și evenimente în locații colaterale. Astfel, pe parcursul celor 10 zile se vor desfășura peste 50 de proiecte, expoziții sau workshop-uri. Pentru a veni în ajutorul publicului, The Institute lansează aplicația Romanian Design Week, disponibilă atât pe sistem Android, cât și pe IOS. Aceasta va permite utilizatorilor să caute, filtreze și sorteze evenimentele pentru a își personaliza traseul. Fie că sunt interesați de expoziția centrală sau de o locație colaterală, vizitatorii vor găsi în aplicație toate informațiile necesare.

_____________________________________________________________________________________

Romanian Design Week este o sărbătoare a designului autohton, iar printre cele mai importante obiective ale acestui eveniment se numără: promovarea designului, interacțiunea dintre specialiștii din diverse ramuri ale designului, apropierea unui public cât mai larg de domeniile pe care își propune să le acopere, dar și generarea contextului necesar dezvoltării acestor discipline în România.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural.

Este primul proiect dedicat în întregime designului românesc, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul. În 2015, RDW va avea loc în perioada 15-24 mai.

facebook.com/romaniandesignweek

The Institute reprezintă ecosistemul industriilor creative. Inițiază și organizează evenimente de 17 ani și aduce împreună antreprenorii, profesioniștii și publicul acestor industrii din România. Prin tot ceea ce face contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional.

facebook.com/Institute.ro