Mater familias

artist: Oana Pop

curator: Liviu Bulea

Vernisaj: 23 aprilie 2015, ora 19.00

Casa TIFF, Strada Universității 6, Cluj-Napoca

luni – joi: 09.00 – 02.00, vineri – sambata: 11.00 – 14.00, duminica: 11.00 – 01.00

24 aprilie – 7 mai 2015

Concept curatorial

De-a lungul timpului conceptul de familie a trecut prin schimbări majore, de la principiul de “pater familias” din perioada romană, la familia monoparentală, sexul părintelui dominant nemaiconstituind un element determinant pentru structura famlială. În societatea zilelor noastre, idea de familie a devenit una extrem de flexbilă.  Unul dintre principalele elemente care au dus la aceste mutaţii sociologice îl reprezintă emanciparea femeii şi transferul de putere care a avut loc  în interiorul structurii familiale.

Conceptul de familie devine din ce în ce mai larg, iar unul dintre cele mai representative nuclee ale societăţii actuale se constituie în familia monoparentală. În cazul abordării tematice a artistei, femeia devine punctul de interes, aceasta fiind surprinsă într-o ipostază de putere, dar în acelaşi timp vulnerabilă, toată povara decizională pe care o constituie o familie căzând exclusiv pe umerii ei. Pe lângă faptul că femeia este cea care conduce, toţi membrii activi ai familiei sunt de sex feminin. În acest caz se caută o normalizare a acestei forme de desfăşurare în societatatea actuală. Se crează un specific, iar forţa acestui specific este redată prin simboluri. Artista devine antropologul propriei familii, săpând în istoria şi obiceiurile acesteia şi disecându-le cu subiectivismul implicit. Mater familias atinge cele mai intime amintiri şi urme, redate printr-o perspectivă proprie, care are ca scop exorcizarea memoriei eului, punând la dispoziţia privitorului o deconstrucţie a unor momente şi amintiri sacre pentru artistă.

Acest studiu este o invitaţie de a aprofunda o structura familială de acest gen, făcându-i  accesibile cele mai intime substraturi prin abstractizarea poveştilor moştenite din mamă în fiică.

expo-oana-maria-pop-casa-tiff