Salonul de proiecte, MNACZiua dezvrajirii

Artisti: Dragos Badita, Daniel Djamo, Florin Flueras si Alina Popa, Monotremu, [Perplex], Sillyconductor

Vernisaj: Joi, 20 februarie, 19.00

Lansarea metodei Unsorcery – Florin Flueras si Alina Popa: 19.30

Sound performance Sillyconductor: 20.30

Perioada: 20 februarie – 13 aprilie 2014

Salonul de proiecte anunta deschiderea celui de-al treilea sezon de expozitii generate de open-call-ul lansat pentru artistii care activeaza in Romania aflati la inceputul carierei. In anii trecuti au fost produse 29 de proiecte, iar in procesul de selectie au fost implicati artisti precum Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova, Aurelia Mihai si Ciprian Muresan. In acest sezon, Salonul de proiecte continua directia de deschidere catre scena internationala, alegand sa o invite pe artista Nicoline van Harskamp, stabilita in Olanda, pentru a realiza selectia proiectelor din expozitia de fata. Asumandu-si in mod deliberat formatul de tip „salon” care nu vizeaza sa impuna o grila explicita de citire a acestui ansamblu de lucrari, expozitia confirma, la fel ca in trecut, consistenta propunerilor formulate de artistii emergenti in contextul local si reafirma necesitatea sprijinului institutional de care arta contemporana are o stringenta nevoie pentru a exercita un rol activ in societate. Lucrarile acopera zone tematice si medii de lucru care evidentiaza versatilitatea conceptuala, impulsul de a problematiza si caracterul viu/deschis/performativ al majoritatii proiectelor expuse. Ca atare, expozitia inglobeaza muzica experimentala, performance, video, practici discursive, precum si instalatii care redimensioneaza semantic obiecte cotidiene si tipuri de comportament social.

Dragos Badita exploreaza perceptia asupra naturii urmarind interactiunea dintre peisajul natural si proiectiile mentale, evocand perceptiile destabilizante si viziunile inefabile care se contureaza in timpul unei zile si nopti petrecute in jurul lacului Laguna Albastra. Florin Flueras si Alina Popa considera ca posibilitatea reconectarii cu natura e iremediabil compromisa. A crede ca acest lucru mai poate fi posibil tine de un atasament nostalgic deoarece dezvrajirea lumii produsa de cursul modernitatii s-a dovedit a fi ireversibila. Ca atare, ei propun cercetarea unor moduri „negative” de constructie a cunoasterii bazate pe misticism, afect si erezie. O alta serie de proiecte e ancorata in probleme relevante pentru tensiunile din spatiul social, asa cum e de pilda propunerea lui Daniel Djamo care recontextualizeaza traseul unei vieti prin intermediul preocuparile materiale de zi cu zi. Microeconomia vietii individuale reprezinta o revelatoare contragere a existentei umane. Grupul Monotremu discuta prezenta reconfortanta a religiei in sfera cotidiana, iar acest fenomen e cu atat mai raspandit cu cat precaritatatea a ajuns sa afecteze o portiune majora a campului social. Neputinta si speranta iluzorie devin elemente integrante ale ritualurilor de zi cu zi. Colectivul [Perplex] isi canalizeaza energia in producerea unui tip de design care sintetizeaza complexul de inferioritate, analizand de fapt maladia autocolonizarii care conditioneaza atat subiectivitatea si interrelationarea din mediile corporatiste cat si relatiile de putere intre entitatile statale care se confrunta in arena geopoliticii. Ca element inedit in programul Salonului de proiecte, Sillyconductor realizeaza un experiment de sunet construind o platforma multifunctionala – Pianosaurus – care lasa publicul sa descopere „cum poate suna un pian sau mai multe atunci cand nu exista limitari de ordin fizic/mecanic in reproducerea unei note”.

Datele la care vor performa Florin Flueras & Alina Popa si Sillyconductor pe durata desfasurarii expozitiei vor fi anuntate ulterior.

Sponsor: Crama Oprisor.

Salonul de proiecte si-a inceput activitatea in 2011 si este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru ce beneficiaza de sprijinul financiar si logistic oferit de MNAC. Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii, prezentari si dezbateri care se focalizeaza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational, local si international, mai larg. Din echipa Salonului de proiecte mai fac parte Dana Andrei si Stefan Sava.

Salonul de proiecte

MNAC Anexa
Calea Mosilor 62-68, etaj 2

Bucuresti

Miercuri – Duminica / 10.00 – 18.00

www.salonuldeproiecte.ro
www.facebook.com/salonuldeproiecte