Programul lunii septembrie 2011

Atelierele interactive de istoria artei susținute de Oana Marinache se adresează în special copiilor (începând cu 3 ani) curioşi să cunoască lumea prin intermediul unor metode de educaţie non-formală care să le dezvolte imaginaţia şi talentul artistic.

Scopul atelierelor este acela de a trezi interesul încă de la o vârstă fragedă spre alt fel de activităţi decât calculatorul şi jocurile violente şi televizor, oferind o alternativă de petrecere a timpului liber, de preferat împreună cu membri ai familiei. Încurajăm prezența părinților!

Nedorind să fie o simplă prelegere sau doar un curs de desen/pictură, vă propunem cunoaşterea principalelor teme istorice şi artistice prin activităţi interactive şi de creaţie. Modalitatea de lucru constă în prezentări vizuale (reconstituiri, documentare) interactive urmate de activităţi practice (desen, pictură, colaj, modelaj, decupaj,  puzzle, asamblare) care au rolul de a fixa mai bine cunoştinţele şi de a le dezvolta copiilor creativitatea şi spiritul artistic.

La solicitarea celor mici am introdus un atelier despre cosmos în septembrie 2011!

Loc de desfășurare: Galeria 418, Intrarea Armașului nr. 12, etaj 2 (prima la stânga după Țăndărică, piața Lahovary)

Cost: 130 Ron programul lunar sau 50 Ron/intalnirea individuala (prezența părinților este inclusă). Atelierul despre dinozauri costă 150 Ron pentru procurarea oaselor de dinozaur/ schelet de asamblat. Materialele de lucru rămân în posesia dvs. și prezentările vă sunt transmise pe e-mail. În cazul în care nu se poate ajunge la un atelier, un alt copil trimis de dvs. poate participa, banii nu se restituie pentru că materialele de lucru și chiria se achită din timp. Inscrierile se termină pe data de 2 septembrie 2011. Atelierul se desfășoară dacă sunt minim 10 copii înscriși.

http://istoriaarteipentruceimici.blogspot.com/

[email protected]

Oana Marinache, istoric de artă

1.Minunile Lumii Antice

Pornind de la cele șapte monumente ale lumii antice, programul este împărțit în 4 ateliere și imperii ale lumii antice:

Egipt (Marea piramidă și Sfinxul, Farul din Alexandria, Abu Simbel, Ramaseum, Valea Regilor si Reginelor, Karnak, Deir el-Bahri), Grecia (Teatru Epidaurus, statuia Zeus, Templu Efes, Mausoleu Halicarnas, Templu Delfi, Colosul din Rodos, insulele Santorini si Thera), Imperiul Roman (Băile Caracala, Piața Traian, Circus Maximus, Coloseum, palat Tivoli, arcuri de triumf, Pompei), Mesopotamia (Grădinile suspendate, Turnul Babel, Poarta Iștar, ziguratul din Ur, orașele-cetate Uruk, Ninive, Nimrud)

Sâmbătă, 16:30-18:00

2. Călătorie spațială

Teorii ale creației-începuturile universului, geocentrism si heliocentrism, Calea Lactee, planetele sistemului solar, diferite noțiuni legate de galaxii, constelații, stele, meteoriți, comete, găuri negre, fazele Lunii, eclipse solare și lunare, diferența dintre astronomie și astrologie, Galileo și telescopul său, zodii, vizită la Observator și povestea casei Urseanu.  Activități practice: colorare, pictare, decupaj, construire planetă, modelare nave spațiale din diverse materiale.

Sâmbătă, 18:15-19:45

3. Lumea dinozaurilor

Ce poate fi mai fascinant pentru cei mici decât minunata lume a dinozaurilor? Inspirați de poveștile lor, vom încerca să recreem o lume de demult dispărută și să aflăm ce este adevărat sau mit. Temele propuse sunt:  ouă și pui, anatomie și asamblare oase de dinozaur, teoriile dispariției, cum se formează fosilele, munca paleontologului, dinozaurii pitici de Hațeg, mediul de viață și flora în Triasic, Jurasic și Cretacic, reptile marine și zburătoare, specii și caracteristicile unora dintre cei mai cunoscuți dinozauri.

Duminică, 16:30-18:00

4. Bizanț și Evul mediu occidental

Duminică, 18:15-19:45, 4-25 septembrie 2011

I.Cadrul general cronologic si geografic

Dezintegrarea Imperiului Roman: împărțirea teritorială, popoare migratoare

Epoca lui Iustinian. Bizant-Constantinopole: monumente

Costumul bizantin-activități practice

II.Cele 3 categorii sociale: călugării, lucrătorii, soldații

Sistemul feudal

Imperiul lui Carol cel Mare

Viața într-un castel medieval

III.Stilurile arhitecturale: romanic și gotic. Marile catedrale și mănăstiri

Ordinele mănăstirești: benedictinii, dominicanii, franciscanii

Pictare pagină manuscris iluminat

Căderea Constantinopolului

IV.Orașele.Meștelugurile și ghildele

Ciuma bubonică

Ordinele cavalerești. Cruciadele. Activități cu cavaleri

Veneția: Vestul întâlnește Estul

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.