• Pentru al doilea an consecutiv, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi Muzeul Naţional din Gdańsk fac schimb de expoziţii.
  • Valoarea exponatelor celor două expoziţii este estimată la peste 170 de milioane de lei.

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezenţa a două expoziţii româneşti la Muzeul Naţional din Gdańsk. Este vorba despre Titian, Veronese, da Messina. Capodopere ale picturii italiene şi Comorile Ardealului. Argintărie din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, care vor fi expuse în perioada 10 septembrie 2011 – 22 ianuarie 2012 în cadrul Secţiei de Artă Veche a Muzeului Naţional din Gdańsk. Vernisajul va avea loc în data de 10 septembrie 2011, în prezenţa directorului Muzeului Naţional din Gdańsk, Wojciech Bonisławski, şi a directorului Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca.

Expoziţiile sunt rezultatul colaborării dintre cele două muzee, începută anul trecut, atunci când expoziţia Van Eyck – Memling – Brueghel. Capodopere ale picturii din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu a fost prezentată la Gdańsk. Prezenţa expoziţiei româneşti la Gdańsk a fost remarcată, ea primind o nominalizare la premiile evenimentelor muzeale „Sybilla” 2010 şi conducând chiar la o scrisoare admirativă a premierului polonez, care a vizitat expoziţia, către premierul român.

Expoziţia Titian, Veronese, da Messina. Capodopere ale picturii italiene din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cuprinzând 52 de tablouri şi 2 basoreliefuri ale maeştrilor italieni, va fi însoţită de un program de evenimente ştiinţifice şi educaţionale, care cuprinde mai multe prelegeri susţinute de critici şi istorici de artă polonezi, precum şi activităţi dedicate copiilor şi tinerilor.

În cadrul acestui program, Alexandru Sonoc, directorul Galeriilor de Artă ale Muzeului Naţional Brukenthal, a fost invitat să susţină o serie de prezentări. Domnul Sonoc se va deplasa la Gdańsk cu  sprijinul ICR-Varşovia.

Tot în cadrul expoziţiei va fi lansat albumul bilingv polono-englez Titian, Veronese, da Messina. Masterpieces of painting from the Collections of the Brukenthal National Museum of Sibiu, Romania, care a obţinut finanţare prin programul „Publishing Romania”, derulat de Centrul Naţional al Cărţii.

Cea de-a doua expoziţie, Comorile Ardealului. Argintărie din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cuprinzând în principal obiecte de cult din secolele XIV-XVI, este prima prezentare, la o asemenea scară, a lucrărilor orfevrierilor transilvăneni în Polonia şi o bună ocazie de cunoaştere şi comparaţie a creaţiilor din Transilvania şi din Prusia, regiuni dominate de aceeaşi influenţă germană.

Cele două instituţii muzeale din România şi Polonia îşi doresc să continue colaborarea şi în 2012, prin schimburi de expoziţii importante, iar Institutul Cultural Român de la Varşovia şi-a anunţat sprijinul şi participarea la aceste acţiuni comune valoroase.