In perioada 1 iunie – 1 august 2011, Institutul Cultural Român de la Paris prezintă, în galeria sa « Rue de l’Exposition », expoziţia fotoreportaj « Le Platz des Roms », de Gabriela Lupu.

Expoziţia face parte din tema galeriei în anul 2011, « Solitaria », o explorare antropo-fotografică a subiectelor izolării şi marginalizării.

Fotografia “vedetă” a expoziţiei “Le Platz des Roms”, “Lucreția, 62 ani” a fost selecţionată în secţiunea Off a prestigiosului festival de fotojurnalism “Visa pour l’Image” de la Perpignan, ediţia 2010.

Fotoreportajul Gabrielei Lupu documenteaza obiectiv situaţia unui grup de romi căldărari, instalaţi, în 2010, pe un teren viran de lângă şantierul noii clădiri a primăriei din oraşul francez Montpellier. Sedra, Secuiu, Maria, Nicolae şi Bubulina, personajele fotoreportajului Gabrielei Lupu, s-au mutat, după finalizarea şantierului într-un alt “Platz”, cum ei înşişi îşi numesc aşezarea, pe un teren pus la dispoziţie de autorităţile locale.

Gabriela Lupu este fotograf jurnalist şi absolventă de sociologie. Fotoreportajul său nu judecă şi nu trage concluzii, ci doar relevă aspecte ale vieţii într-un aşa-numit “bidon-ville” (oraş-bidon, referinţă la precaritatea condiţiilor de trai într-o astfel de aşezare), dintr-o perspectivă sociologică.

Detalii despre proiect aici.

Galeria Rue de l’Exposition

Institutul Cultural Roman de la Paris a inaugurat la începutul lui 2011, în spaţiul său expoziţional, galeria de fotografie “Rue de l’Exposition”, un loc destinat fotografiei angajate: fotografie socială, sociologică şi antropologică.

Galeria Rue de l’Exposition se adresează publicului francez tânăr, amator de artă fotografică, cu scopul de promova fotografia românească contemporană dar şi de a obişnui acest public cu o prezenţă constantă românească în peisajul cultural parizian.

Expoziţiile prezentate în galeria Rue de l’Exposition până în prezent sunt: “Peisaje interioare”, Bogdan Gîrbovan/foto; Michele Bressan/video şi “Inconvenientul de a te fi născut? O explorare fotografică a filosofiei lui Emil Cioran” a şcolii de Poetică Fotografică din Bucureşti (Andrei Conţiu, Gyuri Ilinca, Francisc Mraz, Silviu Pavel, Raul Tanislav).

Detalii despre Galerie aici.