Cluj-Napoca, 2 iunie 2011

10h: Facultatea de Litere, Sala Popovici

17h: Mediateca Centrului Cultural Francez

NANCY HUSTON s-a născut în Canada, la Calgary, în 1953 şi a studiat în Noua Anglie şi la New York. La vârsta de douăzeci de ani a plecat la Paris, unde s-a şi stabilit.

Cariera ei de romancieră a debutat în 1981 cu Les variations Goldberg. 12 ani mai târziu, revine pentru prima dată la limba maternă şi la ţara de origine cu Cantique des plaines. Romanul fiind refuzat de editurile anglofone, autoarea îl traduce în franceză şi observă că traducerea îmbunătăţeşte originalul. De atunci ea utilizează această tehnică a scrierii duble la toate romanele sale, eseurile şi articolele sale fiind publicate exclusiv în franceză.

A primit premiul Femina în anul 2006 pentru Lignes de faille (Linii de falie, ed. Corint, 2009). Cel mai de succes roman al ei de până acum a fost Instruments des ténèbres (1996), care i-a adus premiul Goncourt des Lycéens şi nominalizări la premiile Femina şi The Canadian Governor General’s Award.

Locuieşte la Paris, împreună cu soţul său, celebrul scriitor, critic şi lingvist Tzvetan Todorov, şi cei doi copii ai lor.