PERCEPTIO – eveniment privat organizat de Iqonique Class Studio, joi 17.02.2011

Artiștii Aurel Cogealac, Aurel Tar, Bogdan Chiriţoiu, Cornel Lazia, Dan Mircea Cipariu, Florin Tomescu, Francisc Chiuariu, Irina Tănase, Irinel Moldoveanu, Lucian Muntean, Mihai Zgondoiu, Mirela Trăistaru, Nicolas Veron, Simona Antoniu, Valeriu Mladin sunt cei care au primit într-un flacon fără etichetă un parfum care a reprezentat ulterior muza pentru lucrările de artă specifice profilului lor: pictură, fotografie, sculptură, obiect şi chiar poezie.

Cei paisprezece artiști vizuali au fost aleși în funcție de portofoliile și de potențialul lor artistic, din generații diferite și în etape distincte ale dezvoltarii lor profesionale.

BOSQUE, un parfum atipic chiar şi pentru parfumeria artizanală, marca HUMIECKI & GRAEF,  a fost creat de Christophe Laudamiel și ales de Createur 5 D’emotion ca fiind cel mai potrivit pentru acest proiect. ” Pictori, sculptori, fotografi, artiști media au acceptat provocarea noastră de a lucra cu o sursă de inspirație comună şi nouă pentru ei. Au petrecut suficient timp cu parfumul Bosque și au descoperit în arome ceva propriu lor: noțiuni abstracte sau figurative, pasiune, melancolie, tărâmuri magice, nopți în deșert, copaci ai vieții sau chiar viață de star” a menţionat Alexandra Paven, fondatorul Createur 5 D’emotions.

Art Angel: Camelia Şucu

„Cred în arta românească şi în resursele creative ale artiştilor autohtoni” a declarat Camelia Şucu, creatoarea conceptului Iqonique Class Studio şi fondator Class Living. „De-a lungul timpului am ales să-mi ascult instinctele şi să investesc în ceea ce consider că este valoros, astfel că am susţinut o serie de proiecte artistice, de la grafică şi pictură, la dans sau alte arte vizuale. Proiectul Perceptio este o noutate pentru toţi cei implicaţi, inclusiv pentru casa Humiecki & Graef şi ne va ajuta să promovăm talentul românesc şi la manifestări internaţionale de prestigiu din lumea parfumeriei de nişă” a adăugat ea.

Parfumeria Createur 5 D’Emotions și Iqonique Class Studio prezintă “Perceptio”, un concept experiment unic în Europa, care îmbină olfactivul și vizualul într-un univers comun. Partenerii acestui proiect, alături de curatorul Ioana Mîţu, au provocat 15 artiști români renumiți la un experiment: catalizatorul creaţiei a fost un parfum despre care nu au primit nici o altă informaţie în afară de cea olfactivă. Lucrările au fost expuse în cadrul unui eveniment de o seara, care a avut loc la Iqonique Class Studio –  concept store al brandului Class Living – într-o scenografie creată de arh. Miruna Ardelean, care a inclus design de obiect, creaţiile artiştilor şi experienţa senzorială oferită de parfumul Bosque, al casei Humiecki & Graef.

Bosque by Humiecki & Graef a fost creat pentru a evoca senzualitatea şi intimitatea unui cuplu. Este un parfum unisex, care nu agresează prin intensitate, fără a fi însă nici foarte discret. Se încadrează în categoria de „comfort cent”, printre altele pentru că evocă mirosul pielii calde, condimentat cu o serie de ingrediente extrem de senzuale, precum extractul de narcissus poeticus, iarbă de bizon, grapefruit, mosc şi vetiver. “Perceptio nu este doar un experiment artistic, ci și unul psihologic, pentru că îi aduce pe cei care intră în contact cu el într-o zonă de introspecție. Artiștii nu au aflat numele sau esențele parfumului până la expunerea finală a lucrărilor. Astfel, dezvăluirea poveștii originale a parfumului vine în contrast cu gândurile fiecarui artist în parte, dând naștere altor imagini și trăiri deosebite”, a relatat Ioana Mîţu, curatorul expoziţiei.
Partipanții la vernisaj au putut descoperi lucrările fiecărui artist în parte, dar şi gândurile, impresiile şi trăirile din procesul creaţiei, generate de explorarea acestui buchet de arome.

Experimentul expoziţie va fi prezentat şi în cadrul târgului de parfumerie artizanală de la Milano din acest an.

fotoreportaj Lucian Muntean