Expoziția ”FĂRĂ TITLU”

52 de artiști clujeni sub poalele Tâmpei –

Expoziția Organizată sub auspiciile Băncii de Cultură Apollonia, mai noul și generosul spațiu al Centru Cultural Apollonia situat în centrul orașului Brașov, a luat naștere ca urmare a invitației lansate de brașoveni către UAD prin mijlocirea subsemnatului, brașovean de origine și colaborator de peste un deceniu cu Asociația Artistică Artessentia din Șcheii Brașovului. Colaborarea culturală dintre UAD Cluj și cultura brașoveană nu este la prima sa manifestare de amploare. Ne-au găzduit numai în cursul anului trecut spațiile istorice ale Turnului Alb în cadrul Nopții Europene a Muzeelor și Cetatea Brașov cu ocazia sărbătorii recuperării de către administrația locală a acestui important edificiu istoric.

Expun aici artiști și dascăli ai UAD Cluj, dar și colegi artiști din toate domeniile artelor vizuale, din afara Universității, liber profesioniști sau dascăli la rându-le în școli și licee din orașul de sub Feleac. Cu toții, expozanții de azi, avem o tulpină cu o origine comună: Universitatea de Arte din Cluj în ale cărei ateliere s-au școlit de-a lungul multor generații, rezultând pleiade întregi de dascăli și artiști astăzi renumiți și recunoscuți ca fiind de mare ținută artistică.

Lucrări ale unor artiști din toate generațiile, de la 5 la 84 de ani, ce operează în toate artele, astăzi cu granițe aproape inexistente între domenii și ca mijloace și tehnici de operare. Materiile și calitățile lor se întrepătrund, conlucrează strălucit, fiind dirijate cu știință și multă inspirație de artiștii creatori. Lucrări de o diversitate tematică și conceptuală inepuizabilă, se desfășoară sub ochii noștrii impresionând prin har. Spațiul devine dintr-o dată parcă o gazdă extrem de îngăduitoare pentru culoare, formă, lumină, transparențe și interferență neașteptate, căpătând împreună cu arta găzduită o vivacitate ce invită la lecturi care mai de care mai năstrușnice din  partea privitorului. Este și motivul major pentru care vă propunem de această dată un generic surprinzător FĂRĂ TITLU.

Facem acest lucru adresându-ne nivelurilor atât de diferite de vârstă, educație estetică, cultură, pe care publicul le posedă și în dorința de a invita fiecare privitor să decodeze în imaginea sau obiectul de artă care i se înfățișează, propriul titlu, adaptat acestor date și acordând fiecăruia libertatea de a da frâu liber imaginației. Libertatea, iată un deziderat capital al ființei umane pe care artiștii clujeni vi-l oferă aici cu generozitate; lipsa constrângerii, limitării și încorsetării pe care orice titlu dat unei lucrări o manifestă, obligând publicul privitor să vadă acolo un anume lucru, creează o stare de libertate ce poate avea ca rezultat o viziune chiar mai poetică și mai profundă decât aceea ce ar putea fi dictată prin titlul dat de autori.

Grafică, ceramică, pictură, sculptură, design, foto-video, instalație, arte textile, elemente de fashion contemporan, intermedia,…etc, vor avea sperăm asupra vizitatorilor acestei expuneri de excepție, efectul pe termen mediu sau lung al unui câștig imaterial dar fabulos tocmai prin asta. Sticla, metalul, lemnul, culoarea, textura, opacitatea sau transparența, inteligent armonizate în obiecte de contemplație, au harul laolaltă de a ne excita memoria vizuală ca într-un periplu nesperat printr-un spațiu din care ne este greu să ne rupem definitiv. Urmele vizuale se transferă și ne îmbogățesc ”banca de date personală”, revenindu-ne mereu în fața ochilor minții pline de formă și culoare de mare rafinament.

Dacă este să adresăm mulțumirile noastre cuiva, atunci o facem cu plecăciune către organizatorii locali, către conducerea UAD Cluj și colegii care au acceptat să participe și sprijină acest eveniment important, fiecărui artist clujean în parte pentru onoarea de a ne fi acceptat invitația și nu în cele din urmă atâtor minți inspirate și perechi de mâini cu har, care au făcut ca ea, această valoroasă expoziție la Brașov să aivă loc.

Încântați-vă ochii decodând această lume fabuloasă și descoperiți-i intențiile misterioase în cea mai deplină stare de lectură liberă, ca într-o bibliotecă; una diferită, în care nu citim titluri ci avem acces absolut liber la conținuturi, iar acestea pot fi de-a dreptul fabuloase!

Conf univ. Dr. Andrei Florian

 Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal,

UAD din Cluj-Napoca