Cristian Diaconescu vă invită la expoziția de pictură “Libertatea canarului” la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, în perioada 15 iulie-15 septembrie 2020.

Curator: Maxim Dumitras

Nascut pe 21 martie 1976 la Bacău, Cristian Diaconescu a absolvit în 2001, Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu. Cu multiple expoziţii personale în Iaşi şi în ţară (la Galeria “Dana” cu o amplă expoziţie personală şi lansare de album biografic-retrospectiv în 2019 – album premiat în cadrul Zilelor Recoltei Editoriale în acelaşi an, la Galeria “La Gard”, în 2016).

Pe cât de exploziv în pictură, pe atât de discret şi retras în viaţa socială. Modestia pe care o detectezi atunci când îl întâlneşti, face parte din structura sa umană intimă, dar pe măsură ce te apropii de creaţia sa descoperi treptat un om care respiră tot universul prin lucrările sale, pentru care pictura este scopul şi nu finalitatea. Un pictor al “contrastelor”, după cum prof.univ.dr. Petru Bejan îl descria, Cristi Diaconescu este şi un pictor al schimbărilor, de la amintiri, vise, obsesii, la speranţă, libertate, intimitate, creaţia sa fiind esenţialmente una autobiografică.

În micul său atelier de pe strada Lăpuşneanu, în faţa șevaletului, aşezat pe un scăunel fără spătar, artistul construieşte lumi, cu regi şi îngeri, cu făpturi înaripate, cu oameni uneori, vulnerabili, expuşi din interior spre exterior, ce aruncă umbre şi lăsă urme. În fiecare lucrare straturile de culoare şi forma distinctă palpită cu energia încărcată de către artist în personaj sau prin nuanţe subtile ce leagă între ele povestirile, nuanţe ce angajează nu doar imaginaţia ci memoria. Cristi Diaconescu este un bun cunoscător al expresiei umane, definind personalităţi prin accente, iar psihicul prin straturi păstoase. Poate de aceea anumite personaje sunt ferm conturate în timp ce altele apar ca siluete misterioase sau post-gânduri. Artistul ştie că suntem cu toţii rezultatul istoriei noastre personale şi că tocmai prin aceasta se realizează conectarea la vocile ancestrale”.

Criticul de artă Valentin Ciucă a remarcat că Diaconescu este un colorist vivace: ,,Chiar dacă lasă impresia că se joacă, pictorul o face, ca și copiii, într-un mod foarte serios și sclipitor prin ironie […].Colorist vivace, Cristian Diaconescu are inteligența de a nu renuța la sensul de profunzime al compoziției și de aceea el ne apare ca un postmodern pe cale să se mântuiască înainte de a fi excomunicat.

Text: Maria Bilasevschi
Foto:Maxim Dumitras
www.macsb.ro