Modernism.ro te invită la primul sezon, al primului serial original despre galeriile de artă contemporană românească.
Cât de coloraţi sunt banii din arta contemporană românească şi ce fel de importanţă are această culoare te vei dumiri cu puţin ajutor.
Şi pentru că ştim că te interesează mai ales cine se află în spatele galeriilor de artă sau în umbra artiştilor bine cotaţi Modernism.ro îţi va reda vederea în infraroşu. Iar dacă nici aşa nu vei reuşi să vezi nu rămâne decât să citeşti fiecare episod sau să renunţi la astfel de griji inutile pentru că ai atâtea altele de făcut.
Episodul 1: Autopsia unei galerii de artă contemporană
Există în mare două tipuri de galerii de artă contemporană în România. Primele în care intri la propriu în casa omului, de mai că-ţi vine să te descalţi. O sobă de teracotă şi o bucătărie, poate prea deschisă îţi imprimă sentimentul că poţi cu uşurinţă viola intimitatea cuiva, dacă nu ai făcut-o deja până să te pătrundă acest sentiment.
Altele sunt dimpotrivă la celălalt capăt al registrului şi anume la acela în care răceala şi utilizările anterioare ale acelui spaţiu s-au păstrat foarte bine amintind oarecum de atmosfera de Romarta.
La mijlocul echilibrat profesionist se află cele mai puţine. Dar există.
Una dintre cele mai importante din această categoria dă semne de dispariţie, după nici măcar un an de activitate. Point contemporary a început cu dreptul şi a tot continuat aşa într-un mod ciudat păşind poate prea repede pentru evoluţia pieţei de artă contemporană româneşti. Point contemporary a apucat să organizeze cinci proiecte expoziţionale/evenimente în ţară şi a participat în altele trei europene la Babusch şi Preview Berlin în Germania şi la Viennafair în Austria. A mai apucat să editeze patru albume, cărţi de autor, între care Fresh Bucharest a Oanei Lohan este bestseller între cărţile de BD româneşti. Anul 2010 trebuia să fie anul în care să-şi demonstreze potenţialul şi mai ales să-l consolideze.
Dincolo de etapa de creştere în care se află piaţa de artă, unele trepete se mai şi coboară uneori. În cel de-al doilea an declarat de criză activităţile galeriilor de artă contemporană private se răresc, iar strategiile se schimbă uneori radical bazându-se prioritar pe vânzări aşa cum o arată că o face reţeaua Artmark în portofoliul căreia se află Point contemporary.
Lecţia încă neînvăţată în cei 5 ani de maximă experienţă în zona privată a galeriilor de artă contemporană românească este că un brand/produs de artă este făcut mai ales din oameni pasionaţi. Satul creativ fiind mic, înspre foarte mic, orice val de neîncredere odată creat devine suficent de puternic înspre distrugerea acelui brand.
Dar despre alte valuri de neîncredere şi urmările lor în episodul următor.
jos capitalistii!
afara cu banii din comertul de galerie de arta!
ne-am saturat de venetici in piata de arta, macar arta sa ramana integra, galeriile sunt pentru profesionisti animati de un concept, nu pentru speculanti nesimtitori la semnificatiile supercontemporanei ci numai sa vanda cat mai mult, mai ales oricui, si sa atraga cat mai multa atentie!
arta nu e pentru capitalisti ci pentru oamenii cu adevarat sensibili care o inteleg!!
Eu inteleg problema pe care o ridica Cosmin. Si ma bucur ca in sfarsit a ridicat-o cineva public. Imi pare un compromis din start detinerea de galerii de catre te miri ce companii sau banci dar de fapt de oameni de afaceri care si-au facut banii din constructii sau alcool sau petrol sau din specula pe bursa etc, etc. Eu in locul Lilianei si a tuturor celorlalti galeristi as rabda si nu as admite sa fiu finantat la organizarea unei expozitii, finantarile sunt tricky, azi te sponsorizeaza sa organizezi o galerie sau o expozitie, maine iti cer sa expui vreun artist ruda sau lipsit de valoare sau vreun expirat cum e Margineanu de la cealalta galerie “finantata” de reteaua Artmark!
Eu nu sint doar interesat sa aflu cum au ajuns artistii expusi de Point, bine cotati in piata dar am si explicatiile mele. Am propus sa expun la galerie dar, nici macar nu mi s-a raspuns. Este clar pentru toti ca altcineva nu doamna Popescu alegea cine sa faca expozitie, pe ochii dulci
M-as bucura ,si visez ca in Romania sa se faca odata aprecieri obiective in materie de arta.Visez ca amante de senatori sa nu mai fie bagate-n fata ca genii ale artei,ca rude ale vreunui politician nu mai sint prezentate la fel,cind adevarul e cu totul altul,ca micimea spirituala sa dispara.ca arta si valorile ei sa se faca si sa se produca in ateliere ,nu la mese de circiuma descintate de sprituri.La fel visez ca ,,marginea de sat” ,,,florile ” si ,,Tigancisele cu fuiorul sau tarancile la fel” sa dispara de pe orizontul artistilor presati de nevoi,si sa apara o arta noua,nu pastisata dupa ,,Scoala de la Paris” sau etc.In fine,visez..
M-as bucura ,si visez ca in Romania sa se faca odata aprecieri obiective in materie de arta.Visez ca amante de senatori sa nu mai fie bagate-n fata ca genii ale artei,ca rude ale vreunui politician nu mai sint prezentate la fel,cind adevarul e cu totul altul,ca micimea spirituala sa dispara.ca arta si valorile ei sa se faca si sa se produca in ateliere ,nu la mese de circiuma descintate de sprituri.La fel visez ca ,,marginea de sat” ,,,florile ” si ,,Tigancusele cu fuiorul sau tarancile la fel” sa dispara de pe orizontul artistilor presati de nevoi,si sa apara o arta noua,nu pastisata dupa ,,Scoala de la Paris” sau etc.In fine,visez..Visez ca locurile in galerii sa nu mai fie date de ,,bisericute” formate din analfabeti ai artei cu institute terminate datorita originii ,,sanatoase”,sau inrudirii cu fosti membri ai fostului C.C.Evident,visez
Arta ,par excellence,a fost pretuita de la bun inceput ,contra cost,fara nici un dubiu.Exista inca o uniune -o exceptionala creatie ,viabile inca-sper.Dar-cind artistii prefera sa vinda din atelier la preturi de dumping, si nu prin galerii,aceasta formidabila creatie isi pierde din putere.Ptr ca speculantii sa nu mai profite de bietii artisti,ar trebui ca toti sa vinda prin galerii,dar,in acelasi timp,sa fie si cumparati.Cum lumea nu cumpara ,,precepte ” si experimente,ci arta adevarata facuta de profesionisti nespoiti ,cum majoritatea vind ,,de rup” din ateliere fara nici un fel de act,unii pe alimente,e putin probabil ca se va schimba ceva in urmatorii 200 de ani.Si,sa nu uitam ca un artist e copt cam in jurul virstei de 45 -50 de ani,unii chiar mai tirziu.Evident -parerea mea
Nu cred-cum spune dna sau dra ca maestrul Marginean ar fi,,expirat” Ceea ce face dlui ,e o arta profunda ,personala ,si, de mare frumusete .Deci,fara sa -l cunosc foarte bine,nu ma raliez parerii dnei sa u drei in cauza.Pe urma,solidaritatea de breasla de care dinsul a dat dovada cit a fost ministru al culturii,e rara la poporul roman.Daca era ascultat cita fost Presedinte de breasla,multi artisti nu ar mai fi fost dati afara din ateliere,multi ar fi avut ateliere.Dar ,prostia se plateste..Cind afirmati despre un artist ca este expirat ar trebui sa va ridicati la nivelul dlui.In tot cazul trebuie sa respectam ce avem .Pe urma e greu sa spunem ca ne pare rau,mai ales cind numai sint ,si regretam..
Pai ,artist fara valoare era considerat si Van Gogh la timpul lui..
As fi curios daca cei 10 oameni influenti din arta ,mai sint la fel daca devin someri..Atunci ar deveni in adevar influenti,cind ar face influenta fara sa fie angajati pe undeva..
VA invitam sa vizionati Salonul National de Arta ,,Semne si atingeri” pina pe 20 februarie,la sala de expo a Parlamentului ,,Constantin Brancusi” ,intrarea prin strada ,,Izvor”,intre orele 10.3–16.30.Intrarea libera si supravegheata.
Inteleg dupa dl de mai sus ca arta nu e ptr ,,capitalisti” ci,ptr,,oameni sensibili”.Trebuie sa atentionez ca,Michelangelo a fost un ,,profund ” capitalist,sa nu mai zic de restul breslei.Modigliani-al carui bunic a imprumutat Vaticanul ,frate de deputat socialist in guvernul italian de atunci,era un sarac ,,de parada”.Theo van Gogh,prolific negustor de tablouri,atunci cind vindea citiva Monet sau Meissoniere,sau etc la moda si mari artisti,bien sur unor tipi din marea burghezie ,fiindca muncitorii nu se prea dau in vint dupa arta,baga pe git bietilor cumparatori si citeva tablouri ale scumpului sau frate Vincent.Mai mul,t ii trimetea saptaminal 50 de franci ,pe care e drept ,pictorul-obsedat sexual ,ii cheltuia la bordel,sau prin circiumi.Dadea unei femei care-i asigura spalatul hainelor,masa zilnica,curatatul casei …10 franci pe luna! Sa nu uitam ca,avea gaz tras in casa,lucru pe care multi romani nu-l au nici acum.Asa proletar..La nivelul anilor 1880,francul era foarte puternic.Bietul Modigliani primea un stipendiu de 200 de franci pe luna ,plus ce-i trimetea fratele sau.Dar la fel,bordeluri,droguri.Chagall era stipendiat de cineva din Duma rusa,un deputat (capitalist).Si lista poate continua,adevarul e cam dur.E adevarat ca anciene regime de la noi a dat multi bani deci si comenzi si ateliere gratuite artistilor plastici,dar cu aceasta ocazie a promovat si un val de ,,neicanimeni” cu ifose de reprezentanti ai plasticii din Romania ,niste zerouri mari la capitolul profesional,paduchi ai poporului roman,de care nu mai scapam nici azi, si care au preluat piata de arta ,instituind o mafie de lingai.Printre ei sint-absolut-si autentice valori plastice .Dar oricum noi nu ne cunoastem toti artistii plastici,multi fiind bagati la ,,index ” deci interzisi de anciene regime,promovati fiind -din perioada interbelica -numai cei care au cochetat cu ,,Ajutorul rosu” (vezi Tonitza) sau Cominternul(Ciucurencu,Zipfer,etc ,,ilegalisti”Ne-au rasturnat valorile ,facindu-i pe multi sa nu poata avea discernamint in materie de arta. Nu sint un adept al capitalismului extrem ,ci ptr o asociere in breasla a artistilor adevarati,indiferenti la politica trecatoare,a artei ptr arta.Nu putem schimba noi lumea,ci doar sa o infrumusetam obiectiv.
Condruzee, lasa-ne, mincatz-ash, du-te si fa-ti blog!!
Apuca-te si compune pe blogul tau, lasa-ne ca se duce dracului atmosfera, nu mai citeste nimeni comentariile din cauza ta.