picture-173Oglindind precum in timpurile comunismului, realizarile muncitorimii, ori, in cele prezente, ale capsunarilor expozitia “Building Site” a lui Vlad Olariu este o replica realista miniaturizata a lumii santierelor si a constructiilor imobliare. Pe alocuri ea intilneste imagistica proletcultista a “culturii proletariatului”.
Renuntind la “turnul de fildes“ Vlad Olariu “coboara” in lumea fabricilor si uzinelor. Asa se face ca expozitia sa aduna sculpturi ce reprezinta: blocuri, macarale, escavatoare, buldozere, camioane, moto-stivuitoare, roabe, betoniere, etc. intr-o atmosfera post-socialista. Lumea boom-ului constructiilor urbane este reconstruita la scara redusa a unor naturi statice de atelier.
Realismul sau sculptural recurge la materialul comun si banal al BCA-ului (beton celular autoclavizat) folosit atit de des in constructii. La fel ca si sculpturile perioadei comuniste realizate in ciment, un “material proletar”, fara pretiozitate burgheza, BCA-ul sustine perfect “ideologic” reprezentarile sale. Si pentru a completa reprezentarea concreta a realitatilor acestei lumi, soclurile lucrarilor sint inlocuite de europaleti.
Partea senisbil ironica a expozitiei este asemanararea universului santierelor si al constructiilor imobilare cu o lume de jucarie, ca si cum marii dezvolatori si investitori imobliari s-ar juca precum niste copii cu camioane si tractorase. Aceste peisajele urbane de jucarie populate cu utilaje mecanice care construiesc viitorul inchid cercul idealurilor comuniste cu cele moderne ale lumii capitaliste.
Formele sint desavirsite artistic prin taietura curata a formelor perfect slefuite, albul grizat si textura de piatra ponce a materialului. Fiind alcatuite din volume sintetice, sculpturile lui Vlad Olariu sint caracterizate de monumentalitate.
Efectul savuros vizual de “piatra ponce” adauga parca si o functie terapeutica ce invita la parcurgearea tactila a formelor.
Succesul expozitiei este garantat si de contextul lansarii ei odata cu un nou concept de spatiu/institutie de arta contemporana, ce gazduiste aceasta manifestare. “Laika” este un “artist run space” deschis in Bucuresti si in Cluj de artistii: Mircea Suciu Serban Savu si Marius Bercea, ce prezinta avantajele unor relatii internationale directe cu importante institutii de arta contemporana precum si contacte directe cu artistii contemporani, neintermediate de curator ori de galerist.

Vlad Olariu, “Building Site”, 15.01-15.02.2009, Laika