Galeria Noua va invita miercuri, 22 noiembrie 2006, ora 18.00 la vernisajul expozitiei

Teodor Graur: Persona (Oameni in absenta)

[22 noiembrie – 2 decembrie 2006]

* *

Se poate face fotografie “artistica” doar folosind imagini luate de altii? Fara nici o interventie? Exista o legatura intre fotografia pe care o faceam cu douazeci si cinci de ani in urma si pozele (mai vechi) gasite acum, din intamplare? De ce m-am oprit la negustorul de vechituri pentru un teanc de poze luate dintr-un album de familie ? De ce am selectat aceste imagini pentru un proiect artistic ?

Am inceput sa lucrez fotografie la inceputul anilor 8o. Subiectul predilect erau oamenii, pe care ii fotografiam cu frenezie, in orice imprejurare. Mergeam in Parcul Tineretului, duminica, cu aparatul in mana. Acolo am fotografiat odata mase de tineri dansatori si, cu alta ocazie, rarii trecatori care traversau o peluza la mare distanta… Lucrari prezentate la expozitia « Artisti plastici expun fotografie », organizata prin 82 in Bucuresti, la Casa Schiller. Toate persoanele fotografiate sunt anonime.
Rezultatul era un fel de peisaj animat, sau « vederi » : oameni pe strada, la strand, la plimbare in week-end, pe plaja la mare, in activitati lucrative. Ma interesau anumite situatii care pareau « actiuni », in care jucau oameni fara identitate : ceva banal la prima vedere, dar conducand la lucruri de importanta, in profunzime. Acest criteriu de selectie functiona si atunci cand colectionam imagini – fotografii gasite, aruncate, sau oferite la talcioc, in amestec cu alte lucruri. In perioada de inceput, timp de cativa ani, am fotografiat mult subiecte cu oameni ; mai tarziu, am trecut la alte proiecte. Febra « snapshot »-ului trecuse : chiar avand camera, nu mai simteam tentatia sa apas butonul – lucrurile nu mai pareau la fel de interesante. Luam imagini destul de rar, utilizand aparatul cu parcimonie, constient de faptul ca acest instrument inregistreaza intotdeauna mult mai putin decat vedem. Dupa 2000, au urmat cativa ani de pauza. Aproape ca abandonasem fotografia.

Astazi, sunt inca tanar, si continui sa colectionez poze gasite din intamplare. Am dorit sa expun fotografii realizate de amatori, de oameni obisnuiti care actioneaza « dupa clisee ». Au fost facute cu cel putin douazeci de ani mai devreme ca eu sa incep. Unele sunt remarcabile, in mod neasteptat. Oamenii se fotografiaza din dorinta de a fixa momente din viata, sperand ca prin acest artificiu, vor ramane in memoria celorlalti (si a lor). Aceasta a fost intentia celor care s-au pozat « La ponton », « Cu masina la plimbare », ca « Turisti la Praga », « Barbati la Dunare », « Perechi »… Acum stiu ca acest lucru este, mai degraba, inutil : un efort pentru a (ne) dovedi ca existam. Fotografiile denota « o absenta » : aceste persoane NU SUNT, nici « acolo », nici « aici », cu toate ca ne zambesc din poza. Mai devreme sau mai tarziu, toate aceste « fotografii de familie » – considerate adeseori, printre lucrurile cele mai de pret – vor ajunge pe taraba negustorului de vechituri. Persoanele – « oameni fara nume », sunt, ca si « numele fara oameni » (cazul mesajelor *spam* ori *scam*, diseminate prin Internet) – NIMENI.

Nu sunt autorul nici uneia din fotografiile expuse, dar as fi putut sa le fac, pe oricare dintre ele.

« Persona » este fotografia, aproape perfecta, cu “NOI”, pe care as fi facut-o.

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia* *”PERSONA” este deschisa pana in data de 2 decembrie 2006, de miercuri pana duminica, intre
orele 11:00 – 19:00.

*Parteneri media: Suplimentul de Cultura, RFI Romania 

*Partener: RCS-RDS <http://www.rcs-rds.ro/>*