GALERIA VECTOR din Iasi (str. Cuza Voda, nr. 41, etaj 1) va invita MIERCURI, 22 NOIEMBRIE 2006, ORA 18,00 la deschiderea expozitiei:

FIGHT!

o instalatie multi-media realizata de Liliana BASARAB & Costel CHIRILA

FIGHT! comenteaza cinic invazia vizuala a unei interpelari de strada si simuleaza ironic o contralovitura de arta. In oras, vedem pe stalpi, pe garduri sau pe cladiri afise care cheama la initieri promise in artele martiale. In filme, vedem lupte abundente si hiper-realiste intre personaje celebre si figuranti anonimi. Cultura urbana si industria cinematografica reproduc surplusuri violente de adrenalina si simuleaza situatii excesive de putere. In lumea artei asistam la lupte intre generatii si conflicte intre conventii. La escaladarea opozitiilor dintre cei care vorbesc despre initiere, calcand peste cadavre, si cei care s-au saturat de scenarii prost
scrise, setting-uri instalate dupa reguli si distributii falsificate. Cu toate acestea, lupta ramane indecisa si aparent e inutila. Expozitia e un comentariu social si artistic, caricatural si satiric, cinic si ironic, pe de o parte asupra inflatiei de imagini si sloganuri din artele martiale, care apar in strada si in filme, iar pe de alta parte asupra regulilor exacte de expunere muzeala, pe baza carora se pretind ca ar ajunge sa configureze stiinta arhivarii tematice. Lucrarea video din aceasta instalatie multimedia mixeaza elemente de actiune si interpreteaza momente din istoria picturii. Dincolo de agresivitatea promotionala a strazii, de productia violentei patologice din industria cinematografica si de hemoragia cvasi-conflictelor din lumea ingusta a artelor se afla un scenariu bulversant cu un final deja consumat.


Liliana BASARAB, artist vizual, traieste si lucreaza in Iasi. A facut parte din promotia 2005-2006 a programului de rezidenta Le Pavillon, unitatea pedagogica a Palais de Tokyo, Paris, Franta.

Costel CHIRILA, artist vizual, traieste si lucreaza in Iasi. A absolvit Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iasi, promotia 2006; este
co-organizator, impreuna cu Ioan Pricop, al minifestivalului de performance si actiuni de strada “Azi 12”.

Expozitia se defasoara in cadrul proiectului curatorial “PERSONAL LOCAL SETTINGS. Tineri artisti in context”, o serie de evenimente de arta contemporana produse in cadrul proiectului de cultura sociala cARTier finantat de Programul Cultural Elvetian in Romania – Pro Helvetia SDC.
Proiectul “PERSONAL LOCAL SETTINGS” este gandit in directia (in)formarii unei platforme de promovare a artei tinerilor artisti ieseni in contextul necesitatii de a scana, a inregistra si, eventual, a reconfigura noile moduri de situare, de creativitate si de comunicare ale generatiei tinere.

Incepand cu sfarsitul lunii octombrie 2006, pana spre finalul lunii februarie 2007, Galeria Vector va organiza o serie de evenimente de arta contemporana avand ca invitati tineri artisti locali interesati sa isi expuna punctele de vedere asupra conditiilor producerii relatiilor lor cu diferite sisteme fata de care isi seteaza propriile optiuni personale.

Urmatorul eveniment din cadrul proiectului “PERSONAL LOCAL SETTINGS” se va desfasura pe 06 decembrie 2006 si ii va avea ca invitati pe Dan BASU, Daniela PALIMARIU si SILENT STRIKE.

curator: Catalin GHEORGHE

asistent curator: Livia PANCU