Fundația Gabriela Tudor anunță lansarea E-MOTIONAL Bodies & Cities, un program european de mobilitate, schimburi artistice și formare profesională în domeniul dansului contemporan, reunind artiști și manageri din șase țări europene – România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie și Turcia. Pe durata a doi ani (pînă în aprilie 2013), proiectul va conecta comunitățile artistice din aceste țări printr-o serie de activități care includ burse de mobilitate, rezidențe, burse în management cultural, cercetare artistică, schimburi de spectacole și co-producții. Dezvoltarea profesională a artiștilor și a managerilor culturali și încurajarea experimentului artistic reprezintă elemente esențiale în viziunea proiectului.
Organizatorul principal al E-MOTIONAL este Fundația Gabriela Tudor, acesta fiind unul din puținele proiecte europene cîștigate în cadrul programului Cultura 2007-2013 de o organizație de dans din Europa de est în calitate de lider. Proiectul este realizat în colaborare cu Dublin Dance Festival (Irlanda), Asociația Coregrafilor Profesioniști din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) și body > data > space (Londra, Marea Britanie), în calitate de co-organizatori. Parteneri asociați sînt ArtistNe(s)t – Rețeaua Centrelor de Rezidență pentru Artiști / Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău și Centrul Național al Dansului București, Dance Ireland, Academia Irlandeză de Muzică și Dans și Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) și CATI – Asociația Artiștilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia).

Organizatorii proiectului lansează în prezent prima sesiune de înscrieri în cadrul Fondului de Mobilitate al proiectului. Acest palier de activități are ca scop promovarea mobilității la nivel european în domeniul dansului contemporan și susținerea rezidențelor artistice în țările participante.

Profesioniștii din dans contemporan (artiști, manageri, critici, etc.) din România sînt invitați să aplice pentru o bursă de mobilitate pentru a participa la evenimente / proiecte specifice (festivaluri, ateliere, întîlniri, etc.) care au loc în celelalte țări participante în proiect – Irlanda, Letonia, Cipru, Marea Britanie și Turcia, în perioada septembrie 2011 – martie 2012. Bursele oferă posibilitatea de a explora scena de dans contemporan din țările respective, de a realiza contacte noi și a demara proiecte și schimburi de experiență viitoare. Durata vizitei poate fi între 4-7 zile potrivit solicitărilor primite. Bursa va acoperi cheltuieli de transport internațional, cazare și diurnă în valoare maximă de 1.000 de euro.

Aplicația se realizează pe baza formularului de solicitare (în atașament) trimis prin email la adresa [email protected] pînă la 31 iulie 2011. Pentru o informare asupra evenimentelor de dans contemporan programate în țările partenere consultați documentația alăturată. Selecția va fi realizată de organizatorii E-MOTIONAL. Candidații cîștigători vor fi anunțați la mijlocul lunii august.

Un număr de 7 burse vor fi oferite de organizatorii proiectului în cadrul sesiunii actuale (două fiind destinate profesioniștilor din România). În total 20 de burse vor fi oferite pînă la încheierea programului în 2013 (cîte patru de către fiecare țară organizatoare). Următoarea sesiune va lansată în ianuarie 2012 și va acoperi perioada cuprinsă între aprilie 2012 – aprilie 2013.

Pentru mai multe informații și pentru a solicita materiale vizuale ale proiectului scrieți la [email protected].

Contact: Cosmin Manolescu, director de program / Ștefania Ferchedău, coordonare & comunicare, 0740 300 124.

Proiectul beneficiază în 2011 de sprijinul financiar al Centrului Național al Dansului București.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.