Realitatea cotidiana este servita in preparatele picturii pe tava expresionismului voios. Pentru a obtine o aroma naturala, pictura este condimentata cu mijloacele de exprimare specifice fotografiei. Factura expresionista a acestui realism hibrid, pictural-fotografic, are de cistigat in special in modelarea portretelor, gesturilor, ori a intregii figuri, captind realitatea prin intermediul fotografiei.
Acest transfer al atmosferei mediului fotografiei in pictura face specificul artei lui Bogdan Mateias. In alcatuirea imaginii, Bogdan Mateias foloseste amintirile fotografiate din albumul familiei. Parfumul atmosferei acestora este astfel reinviat de afectivitatea artistului in zona picturii. Recuperind amintiri de familie, Bogdan Mateias isi intilneste in pictura trecutul. Protagonistii compozitiilor sale lasa impresia ca pozeaza artistului si totodata spectatorului, cautind o postura remarcabila, comoda si reprezentativa, alcatuind o constructie generala de tip scenografic, teatral. Efectul este sporit si de tratarea aproape decupata a planurilor compozitionale, separate pe layere de culoare, cu personaje colorate, pe fundaluri in alb-negru sau viceversa. Operind parca cu planuri bidimensionale, spatiul este desfasurat intr-o perspectiva pronuntat decorativa.
In lucrarea Ambasadorii/Prima masina, Bogdan Mateias deconstruieste o amintire de familie, configurind cu parfumul fotografiei de epoca atmosfera ambiantei memorabile a tineretii bunicului sau. Personajele, printre care il recunoastem pe bunicul sau, se reunesc in fata unei masini de epoca pentru a celebra fabricarea &rodajul masinii. Referintele la figurile familiei sale sint facute cu orice prilej. Vremurile trecute sint conservate „muzeal“ si sub forma unor obiecte de factura neodada care agrementeaza expozitia.
Colectia de vederi si carti postale ale tatalui artistului, mulajele dupa miinile mamei, papucii bunicii, piciorul unei verisoare etc. sint urmele timpului recuperat de artist. Aceste incasetari introduc simbolic nevoia de autentificare metaforica a inventarului de obiecte intime, a conservarii imaginii artistului. Elementul autobiografic este tema centrala a artei sale, avind ca mediator albumul de familie, reprezentat pictural. Interpretarea in limbaj expresiv pictural a acestuia face ca universul artei lui Bogdan Mateias sa graviteze in jurul melancolic al sinelui.
Alt aspect al artei lui Bogdan Mateias este cel al experimentarii limbajelor picturale. In picturile sale cu bitum pe nylon, efectele de gestualism pictural speculeaza tehnica clarobscurului pentru a-i conferi monumentalitate. Este asociata ca element contrastant vizual figura umana sablonata, decupata, utilizata ca simbol grafic, industrial-urban golit de personalitate, reconfigurat in functie de contextul compozitional. Cu cit suportul pictural folosit devine „mai neconventional“, cu atit parca pictura lui Bogdan Mateias devine mai mult tributara expresionismului.
In aceasta coordonata a neoexpresionismului, isi fac loc nu doar obiectivitatea brutala, ci si elemente ale artei pop de tipul personajelor modei desenului animat Pokemon. Sarjind cu aceste limbaje mixate, rezultatul este o pictura impunator ancorata in cotidian, aspectul liric fiind dat de ineditul asocierii elementelor.
Una dintre principalele calitati ale picturii lui Bogdan Mateias ramine totusi picturalitatea. Acest atribut al picturii sale face ca ea sa aiba o prezenta si un impact vizual puternice, o pictura de gest si de pasta, analizabila din punctul de vedere al unei estetici neoexpresioniste cu tendinte de hiperrealism.
__________
Bogdan Mateias, Stadii, 5-19 noiembrie, Galeria Eforie, Atelier 35, Bucuresti
Articol aparut in Observator Cultural Numarul 142 – 12 Noiembrie 2002
Recent Comments