SERIAL Arta si Peisaj. Gradini Nomade

Proiectul Arta si Peisaj. Gradini Nomade este rezultatul colaborarii dintre Institutul Francez si CulturesFrance, ArCuB si Primaria Municipiului Bucuresti si se traduce prin instalatii efemere in 6 puncte centrale ale capitalei : Dacia 77, Piata Arthur Verona, Piata Enescu, Piata Universitatii, Piata Roma si Gara de Nord.

Proiectul s-a nascut dintr-o colaborare a specialistilor franco-romani din domeniu: Anne Cauquelin de la Institutul de Urbanism din Paris si autoarea cartilor de referinta precum Inventia peisajului, inginerii peisagisti Nicolas Triboi de la atelierul Foaie Verde si Raluca Ungureanu de la Geometrik.

Demersul este unul sensibil si conceptual, propunand o privire noua asupra peisajelor urbane obisnuite si reinterpretand ideea de gradina.

Gradini nomade in centrul Bucurestiului

Proiectul Arta si Peisaj. Gradini Nomade vizeaza spatii centrale ale capitalei, pentru care propunem o reinterpretare a spatiului :

1.Institutul Francez din Bucuresti, Dacia 77 – Gradini celulare

Copaci mari in ghivece mari, plante mici in ghivece mici. Fiecare ghiveci are propria valoare, dar IMPREUNA devin o opera monumentala care creeaza o perspectiva armonioasa, bogata in texturi si culori, ca lumea care ne inconjoara.

2.Piata Arthur Verona – Seminte nomade

Stiind ca un copac reprezinta un volum verde de aproximativ 300 metri cubi, nu avem in fata ochilor niste simple pahare de plastic… ci o padure de 1.500.000 metri cubi de verdeata, 100.000 metri cubi de spatii verzi,10 hectare de natura.

3.Piata George Enescu, in fata Ateneului – Padurea de argint

Un spatiu imobil, cu o suprafata minerala extinsa si destinata stationarii, devine spatiu de sarbatoare. Padurea de argint este un miraj. Lumina provine de la farurile masinilor si se deplaseaza ca proiectoarele pe scena unui teatru.

4.Piata Roma – Agora verde

Impletiturile din alun creeaza o noua incinta, un spatiu temporar, la adapost si la umbra, in speranta ca intr-o zi efemerul va deveni realitate.

URMEAZĂ:

5.Piata Universitatii – Pajisti inflorite

Simtiti mirosul de iarba proaspat taiata? In timpul celor 3 zile, betonul din jurul fantanii Universitatii va fi imbracat in iarba. Pe acolo vom putea merge, ne vom putea aseza si intinde.

6.Gara de Nord – Tunelul vegetal

Relatia Bucurestiului cu natura este una atipica. Natura se exprima aici asa cum este si omul, salbatic si brutal. Tunelul vegetal este o a doua piele de protectie oferita calatorilor veniti din alta parte pentru a infrunta orasul.

Expozitia Arta si Peisaj. Gradini Nomade este realizata cu sprijinul Apa Nova Bucuresti, GDF SUEZ si Renault Romania.

Foto: Adrian Bulboacă / Institutul Francez

restul aici