Asociația Docuart anunță desfășurarea proiectului „abuz.exe”, un demers artistic și educațional dedicat adolescenților, care va avea loc în mai multe licee din București și Ilfov. Proiectul își propune să abordeze subiectul consumului de substanțe interzise și să ofere adolescenților o perspectivă profundă și realistă asupra consecințelor pe termen lung ale acestor alegeri. Liceele care doresc să aibă spectacolul educațional desfășurat și în incinta acestora sunt invitate să contacteze organizatorii.

Proiectul „abuz.exe” se desfășoară în liceele bucureștene și își propune să aducă în prim-plan realitatea sumbră a consumului de droguri în rândul tinerilor. Structurat sub forma unor monologuri și discuții interactive, spectacolul are o dimensiune educațională puternică, abordând nu doar consumul de substanțe interzise, ci și problemele emoționale și sociale care însoțesc acest fenomen.

abuz.exe” pornește de la tema consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor — și extinde discuția către teme secundare, dar la fel de relevante, precum relațiile de prietenie și familie, presiunea grupului, dorința de apartenență și bullying-ul. „Firul narativ urmărește povestea a patru adolescenți care rememorează o perioadă în care influența pe care o exercitau unii față de ceilalți i-a condus pe marginea prăpastiei. Cele două planuri temporale, împletirea dintre epic și dramatic dinamizează structura spectacolului iar prin contrast perspectivele duble asupra alegerilor sunt evidențiate. Spectatorul este forțat să reflecteze la efectul pe care propriile acțiuni îl pot avea, chiar atunci când lucrurile par învăluite într-un aer inofensiv”, spune Celina Nițu, cea care semnează regia și dramaturgia spectacolului de teatru. 

Pe lângă caracterul artistic și narativ al proiectului, „abuz.exe” își propune să devină un instrument de conștientizare, educând liceenii cu privire la pericolele abuzului de substanțe și la impactul acestuia asupra relațiilor personale, dar și asupra sănătății mentale.

Cu toate acestea, inițiatorii proiectului semnalează dificultăți în implicarea instituțiilor de învățământ, multe dintre acestea răspunzând cu indiferență la invitațiile de participare.

Daniela Apostol, managerul proiectului „abuz.exe”, a declarat: „Proiectul oferă informație, oferă un context de asimilare, de înțelegere a dimensiunilor pe care le ia consumul de droguri. În afara experienței create de noi, sperăm că tinerii vor găsi reperele și ajutorul necesar în jur pentru a se responsabiliza privind această temă, pentru a lua decizii responsabile, pentru a căuta soluții, a adresa întrebări, pentru a-și comunica experiențele. În acest moment, primul nostru obiectiv este să colaborăm cu cât mai multe școli din București, iar încetul cu încetul să dezvoltăm și ramificăm acest efort.”

Asociația Docuart invită liceele, prin intermediul cadrelor didactice și administrative, să își exprime intenția de participare la proiectul „abuz.exeprintr-un e-mail trimis la adresa [email protected]. De asemenea, liceenii care doresc să aducă acest proiect în școlile lor, pot contacta organizatorii la aceeași adresă de e-mail sau pot lăsa un mesaj pe paginina de FB/docuart. În urma acestor solicitări, echipa proiectului va iniția o invitație oficială către liceul respectiv. „Încurajăm atât instituțiile de învățământ, cât și elevii să se implice în aducerea acestui important demers artistic și educațional în comunitățile lor școlare.” (Daniela Apostol)



Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). 

Despre Asociația Docuart
Docuart este un important operator cultural în domeniul cinematografiei, folosind acest mediu artistic și pentru a aborda subiecte istorice și sociale. 

De asemenea, Docuart produce și organizează proiecte de intervenție socio-culturală, folosind instrumente și metode relevante din domeniul vizual.

www.docuart.ro

www.facebook.com/docuart

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.