Corpus Plantisima

11 aprilie – 6 mai 2024

galeria15design

Liliana Basarab

Mara Verghoogt

Curatoare: Adelina Ivan

Expoziția propune un dialog între două artiste care explorează în practica lor un amestec de fantezie scenografică și comentariu social. Fragmente de plante sunt altoite cu părți anatomice care se regăsesc într-un vârtej morfologic pierdut în intimitatea materialului. Ceramică și textil, imagini în mișcare, vietăți târâtoare cu mantii înflorate și tulpini cu membre interminabile – seva curgatoare care păstrează viața și le conectează pe unele cu celelalte.

Cele două artiste încorporează în lucrările lor reprezentări ale unor creaturi hibride, formulate în diferite medii precum video, performance, ceramică, textile sau desen.

Liliana Basarab imaginează o serie de himere, creaturi din adâncuri, elemente vegetale și suprapuneri de forme și texturi care se transformă în mesaje, adesea ironice, la realitatea imediată.

În practica Marei Verhoogt se distinge un amalgam de vietăți – liane ce urmează trasee imaginare către o lume paradisiacă.

Liliana Basarab (n. 1979) este o artistă vizuală, activă profesional în București, care și-a început cariera în Iași la începutul anilor 2000. Practica sa artistică este angajată social și funcționează adesea ca un comentariu la adresa noțiunii de reprezentare. Este interesată de problematici de gen și lucrează în diferite medii artistice precum ceramică, textile, desen, performance, ateliere participative, video. Face parte din colectiva care organizează Premiile pentru literatură scrisă de femei – Sofia Nădejde.

instagram.com/liliana.basarab

Mara Verhoogt (n. 2001) trăiește și lucrează în București și Londra. A studiat la Chelsea College of Art din Londra. Practica ei urmărește punctele de convergență dintre oameni și ființele non-umane, utilizând auto-portretul și modificarea corporală ca moduri de re-inventare și ieșire din structurile rigide de identitate. Lucrările ei se extind pe diverse medii – video, ceramică, textile și desen.A expus la Galeria Suprainfinit București (2023), Safehouse Londra (2022), Arthub Studios Londra (2022), Avalon Cafe Londra (2022), Goodbuy Gallery București (2021). 

instagram.com/20mariposa01