CEILALTI NOI
atelier de reimaginare identitara
20 noiembrie – 1 decembrie, PLATFORMA, Calea Mosilor 62-68, etaj 1, Bucuresti

In prag de zi nationala si in miez de renastere a nationalismelor de multe feluri, va invitam sa ne gandim la noi ca la alti noi, ca la Ceilalti Noi.

Program

20 – 23 noiembrie. Intalniri de lucru cu participantii.
Sambata, 24 noiembrie
16.00 Ce e cu natiunea? /// Cercul de Lecturi Feministe.
19.00 Tatii natiunii: dimensiunea europeana a incercarilor de limitare a accesului la avort.
/// Irina Costache.

Duminica, 25 noiembrie
18.00 Dragostea de tara /// Dezbatere cu Florin Poenaru, Alex Cistelcan & Ovidiu Tichindeleanu.
26 – 28 noiembrie. Intalniri de lucru cu participantii.
Joi, 29 noiembrie
15.00 Vizita de lucru la Muzeul Militar Naţional ///
Claudiu Cobilanschi & Stefan Tiron: Fan-Clubul Reusitelor Romanesti.
19.00 Ceilalti si corpurile lor /// Mihai Lukacs si Ovidiu Anemtoaicei.

Vineri, 30 noiembrie
19.30 1 decembrie, promisiunea neindeplinita /// Cristian Cercel.
20.30 Despre Balcescu si alti demoni /// Ovidiu Pop si Veda Popovici.

Sambata, 1 decembrie
18.00 Tricolorul vs. Fundita Rosie /// Marian Ursan.
19.00 Inofensivitatea artei ///
Dezbatere cu: Simona Dumitriu, Alice Monica Marinescu, Veda Popovici, David Schwartz.
20:30 Masa rotunda cu toti participantii.

Resurse si interventii permanente in spatiul Platformei oferite de:
Arnold Schlachter, Biblioteca Alternativa, Biblioteca Fan-Clubul Reusitelor Romanesti,
h.arta, Ger Duijings.


Ceilalti Noi este o propunere de Veda Popovici, sprijinita de spatiul PLATFORMA.
In ultimul an am asistat la multe schimbari politice in contextul romanesc, la aparitia de noi proiecte colective si la renasterea altora vechi. Institutii culturale de varf cheama artistii si lucratorii in arta la „noi modalitati de afirmare a contributiilor romanesti”(1). Elita politica pare sa vrea renasterea ideii de natiune. Mass-media este absorbita de imaginarul national. De unde provine aceasta acutizare a nevoii de afirmIn ultimul an am asistat la multe schimbari politice in contextul romanesc, la aparitia de noi proiecte colective si la renasterea altora vechi. Institutii culturale de varf cheama artistii si lucratorii in arta la „noi modalitati de afirmare a contributiilor romanesti”(1). Elita politica pare sa vrea renasterea ideii de natiune. Mass-media este absorbita de imaginarul national. De unde provine aceasta acutizare a nevoii de afirmare a romanitatii?
Aceeasi situatie e de gasit si in alte societati mai mult sau mai putin invecinate, intensificandu-se în ultimii ani. Sunt poate semnele unei noi confruntari. Sau doar semnele aceleasi vechi confruntari între noi si ei. Dar cine suntem noi, cine sunt ele? Si, poate mai ales, cine raspunde acestei intrebari si în locul cui?
Adapostiti într-un spatiu de arta, lucrand la un proiect artistic, actionand in plan simbolic, vom incerca sa recompunem simbolurile ce alcatuiesc acest „noi”.

Am chemat studenti, artisti, cetateni si pe toti cei ce vor sa renegocieze simbolurile ce ar trebui sa ne uneasca la un atelier de lucru. Incepand cu data de 20 noiembrie si timp de zece zile, participantii iau parte la, cat si genera dezbateri, cursuri-fulger, ritualuri, lecturi colective si actiuni de lucru manual. Pe langa aceste evenimente, o perioada de timp stabilita în comun va fi acordata special realizarii de noi simboluri ale unor identitati colective. Pentru aceasta, Ceilalti Noi pune la dispozitie materia bruta a celor trei culori primare: albastru, galben și roșu + non-culorile negru si alb sub forma de panza si vopsea.

(1) Andrei Marga, Masuri pentru consolidarea cunoasterii si prestigiului culturii romane intreprinse de ICR de la 1 octombrie 2012, accesat pe http://www.icr.ro/bucuresti/despre-noi.