Academia de Artă Handmade București organizează cea de-a V-a expoziție dedicată exclusiv obiectelor de artă lucrate manual de către artiști și artizani români, eveniment ce se va desfășura în perioada 3-14 octombrie 2023, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței, nr. 64-66, București.

„Expoziția, intitulată ˂Tradiție și Modernitate˃  își propune să ofere o imagine de ansamblu asupra evoluției artei handmade din România pe parcursul ultimului secol, aducând în atenția publicului obiecte realizate manual, atât cu tehnici tradiționale, cât și cu materiale moderne”, a declarat Mioara Iofciulescu, doctorand în muzeologie, Președinte Fondator al Academiei de Artă Handmade București.

Vor fi expuse colecții de costume tradiționale autentice, cu o vechime de peste 150 de ani sau cusute recent, creații vestimentare și bijuterii de inspirație folclorică, decorațiuni și bijuterii cu pietre semiprețioase, precum și tablouri pictate cu tehnici multiple, opere premiate la concursuri de profil, lucrări aflate în patrimoniul Academiei sau realizate în mod special pentru acest eveniment.

Expoziția reunește 14 artiști și artizani, membri ai Academiei de Artă Handmade București, printre tehnicile de lucru folosite de aceștia fiind pictura, mărgelitul, prelucrarea pielii, turnarea de rășină epoxidică, modelajul, croșetatul, cusutul sau țesutul.

Vernisajul va avea loc joi, 5 octombrie, la ora 18.00, și va include momente artistice și surprize culturale pentru invitații și vizitatorii prezenți. Pe parcursul expoziției se vor desfășura diferite activități artistice, cum ar fi ateliere de creație, workshopuri, concursuri de talente sau spectacole de teatru. Accesul la eveniment se va face doar pe bază de invitație.

Academia de Artă Handmade București este o organizație non-profit, înființată în anul 2021, ce numără peste 100 de membri și care are ca scop susținerea, dezvoltarea și promovarea artei handmade și a artiștilor și artizanilor din România. Principalul obiectiv al Academiei este înființarea unui Muzeu de Artă Handmade care să găzduiască expoziții permanente și temporare cu lucrări autohtone și internaționale.