TABARA INTERNATIONALA “LUCIAN GRIGORESCU” – PICTURA – editia IX

16 – 27 august 2012

De ce Medgidia?

1971 inseamna pentru oras intrarea sa in lumea artei, intr-o „aventura” care ii va scrie pentru totdeauna numele in cartea istoriei ceramicii contemporane romanesti. Simpozionul derulat anual care a familiarizat locuitorii cu artistii si sistemul lor de lucru in cercetarea posibilitatilor de exprimare monumentala a materialului local, gresia, a condus la cresterea interesului public pentru ceea ce s-a nascut aici, premiera europeana in domeniul ceramicii la vremea respectiva.

Intr-un timp in care pasiunea generatiilor tinere devine expresa pentru adevarurile percepute ale unei istorii ce pare altfel decat sabloanele manualelor,  cautarile se diversifica. Medgidia – asezare dobrogeana  unde  cercetarile arheologice depun marturii fara echivoc iar izvoarele scrise povestesc despre oameni si fapte ale locului, necunoscute multora – isi reconsidera trecutul. Formula inteligenta prin intermediul careia dezvolta  alta proiectie asupra sa  – este actul artistic asumat, sustinut anual impreuna cu locuitorii orasului. Facem trimitere, evident, la Tabara Internationala de pictura „Lucian Grigorescu” pentru care luna august a acestui an, 16-27,  semnifica editia a IX-a.  Lui ii este dedicata manifestarea in semn de pretuire si aducere aminte, pictorului special, nascut aici la Medgidia in 1894, care n-a uitat niciodata  calitatile inconfundabile ale luminii de Dobrogea.

Medgidia nu are un muzeu dar si-l doreste iar oamenii, inca nu si-au sters din amintiri pe cel  deschis in 1964 si nici pe cel organizat in parcul de la marginea apei, dedicat ceramicii monumentale si inghitit de lucrarile canalului. In compensatie, Medgidia si-a constituit o colectie de pictura protejata cu buna stiinta de primaria initiatoare, care, in baza consultarilor cu comunitatea si-a propus fiintarea unui nou muzeu. Pana atunci insa, tabara de creatie isi continua lucrarile si  isi adapteaza interventia in psihologia sociala: ultimile cinci editii si-au propus  o finalitate speciala, terapia prin arta. Picturile rezultate si-au inceput o noua viata indreptandu-se ele catre public; spitalul, policlinicile, sediul Politiei, sediul Primariei  – au o alta ambianta; ea ofera cetatenilor sau celor aflati in suferinta, contactul cu imaginea interpretata a lumii si spiritului, posibilitatea receptarii unor mesaje cu interventie benefica in propria lor stare.

Echipa responsabila pentru organizarea si sustinerea evenimentului de creatie la Medgidia a capatat in timp experienta, specializare si o intelegere superioara a modificarilor pe care actul artistic repetat le poate crea in ambianta sociala si estetica urbana. Astfel, anual creste numarul voluntarilor, al celor care ajuta deoarece cred in dimensiunea culturala a locului. Toate aceste motivatii devin pledoarie reala si sentimentala pentru orasul dobrogean asezat in valea Carasu, plecat in lumea experimentului artistic a anilor 1971 si devenit un reper cultural al artistilor din tara si strainatate. De ce Medgidia? Pentru ca exista un spirit de echipa real constituit intre primarie, cetateni, sponsori, televiziune locala si curatorul evenimentului, Mircea Costea.

Anul 2012 va fi responsabil in cadrul acestei editii internationale  pentru o noua formula a dialogului artistic; copiii orasului selectati pe categorii de varsta (6-18 ani) isi vor intampina artistii invitati – dobrogeni nascuti candva la Medgidia sau in Dobrogea, artisti straini cetateni ai oraselor infratite si nu numai –  cu oferta expozitionala proprie .

Componenta editiei a IX-a a manifestarii este: Laura Armeanu, Melania Barbulescu, Mircea Costea, Cornelia Gherlan, Constantin Papadopol, Eusebio Spinu, Ioana Lavinia Streinu (Romania); Bahri Genc, Kenan Ozgur (Turcia); Feridun Isiman, Bulent Salderay (Cipru); Galina Hristova, Iordan Hissiov (Bulgaria); Svetlana Starikova (Irlanda); Alexandra Acic, Eleonora Radivojevic (Serbia).

Alice Dinculescu

www.galerievirtualamedgidia.ro