Vineri, 28 aprilie 2023, începând cu ora 18, la Cage Künstlerhaus (Eutiner Str. 2, Bad Schwartau, Germania), are loc vernisajul expoziției personale „Pissing in the Wind” a artistei vizuale Maia Ștefana Oprea. Selecția expozițională prezintă intervenții pe lucrări de pictură mai vechi ale artistei și constituie cel de-al doilea solo show al unui artist român în proaspăt deschisul artist-run space fondat și coordonat de Alexandra Tudosia și de Mircea Ciutu, în centrul orașului german Bad Schwartau. Având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, expoziția poate fi vizitată în perioada 29 aprilie – 13 mai 2023.

„Prin această nouă personală, Maia Ștefana Oprea continuă să ne surprindă, abătându-se de la ceea ce ar putea fi un parcurs previzibil (în artă sau în viață). Titlul, spațiul expozițional și lucrările care fac obiectul expunerii sunt elemente spectaculare, inedite în evoluția sa de până acum, care anunță o nouă turnură deopotrivă în activitatea sa plastică și în cea de familie. Oricum, la Maia Ștefana Oprea distincția dintre modul de a crea și modul de a trăi este atât de difuză, încât cele două modalități deseori se întrepătrund sau se asimilează una alteia. Filosofia ecologică după care se ghidează în activitățile domestice (grădinărit, gătit, gospodărit) este în egală măsură și cea care îi guvernează practica artistică dacă ne gândim la predispoziția sa tot mai pronunțată pentru pigmenți naturali în defavoarea celor sintetici sau la utilizarea debrisurilor în instalațiile sau obiectele sculpturale. Miza, în tot ceea ce face, este o amprentă de carbon cât mai redusă. În acest sens, și aceste intervenții pe picturi mai vechi ale sale țin tot de o anume atitudine ecologică, de o simplicitate voluntară, reciclatoare.” (Ana Daniela Sultana)

„În cariera unui artist, vârsta de 35 de ani ar putea echivala cu începutul maturității în

viziunea unui artist despre lume, cu dezvoltarea stilului său și a implicării politice. Pare să

vină și ca o povară socială, ca o limită a propriilor dorințe și libertăți, o barieră pe care

odată ce o trecem, există doar un drum cu sens unic și o fundătură. Pe măsură ce

îmbătrânim, atât de multe lucruri pe care le-am planificat par să fie din ce în ce mai greu

de realizat. Precum «pissing in the wind», o expresie englezească care denotă un sentiment

de a încerca să faci ceva atunci când nu există aproape nicio speranță de a reuși.

Îmi vine în minte o melodie de adolescență de mult uitată,

sunetul îmi bubuie în urechi,

versuri indescifrabile,

patinând cu viteză

vântul suflând în urechile câinelui meu husky,

Pissing in the Wind – Jerry Jeff Walker

A face artă a devenit pentru mine o acțiune infinită, continuă, care suportă schimbări nesfârșite în timp și de aceea pictez constant peste picturi mai vechi, distrugându-le parțial formele trecute și transformându-le în compoziții și asamblaje veșnic noi. Fără să mai încerc măcar să înving. Nu este opera de artă o formă de viață capabilă să compună relații între oameni? De acum îmi doresc profund să mă bucur de materia picturală și palpabilă încercând să creez spații libere și durate al căror ritm se opune celui care organizează viața de zi cu zi.” (Maia Ștefana Oprea)

Maia Ștefana Oprea (n. 1987, București) este absolventă UNArte București, cu burse de studii în Franța și SUA. Din 2016 este reprezentată de Galeria AnnArt din București, iar din 2019 locuiește împreună cu familia sa în satul Inotești, județul Prahova. A expus în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură de la Chișinău, la Vienna Contemporary, ICR Londra, ICR Veneția, Galeria Națională de Artă din Ruse, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, Castelul Cantacuzino din Bușteni, Muzeul de Artă din Ploiești, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Muzeul Național Cotroceni din București, precum și în numeroase galerii de artă autohtone și internaționale.

Alexandra Tudosia (n. 1989, Constanța) este o artistă multidisciplinară care trăiește și lucrează în Bad Schwartau, Germania. Absolventă UNArte București, a obținut o bursă la Macerata, Italia. Activitatea sa expozițională cuprinde participări la expoziții naționale și internaționale cum ar fi: Art Safari, Pavilionul Contemporan București, România, 2021; Trienala Internațională de Printuri, Liege, Belgia, 2021; Light clarity avocado salad in the morning, Galeria Jecza, Timișoara, România, 2021; Confluence III la Gallery Art Nouveau, Târgu-Mureș, România, 2019; Egocracy la Con-temporary art observatorium in Lavagna, Italy, 2019. Lucrările sale fac parte din colecția băncii ING și din alte colecții private.

Mircea Ciutu (n. 1989, București) este un artist vizual care trăiește și lucrează în Bad Schwartau, Germania. A obținut diploma de licență în cadrul Universității de Arte București în 2013 și diploma de master în 2015, specializarea Educație prin Arte Vizuale. Are la activ

numeroase participări naționale și internaționale cum ar fi: World Wide Solutions, Qvatr gallery, Hamburg, Germania, 2023; Bienala Internațională de Pictură, Muzeul Național de Artă Chișinău, Moldova, 2021; Special Magic, Grota/Rubik Gallery, Fabrica de Pensule, Cluj, România, 2021; Fabulatory Treatment, Witte Gallery, Ulft, Holland, 2019; Mud and Bones, ICR Roma, Italia, 2019; ArtFlags, Danube Art Festival, Galeria Bel Art, Novi Sad, Serbia 2017.

Ana Daniela Sultana este curatoare și publicistă. Licențiată în filologie și științele comunicării, a absolvit un masterat în domeniul curatorial la Universitatea de Artă Aplicată din Viena, iar în prezent pregătește o teză de doctorat cu titlul „Poetica textului curatorial”. Publică articole în revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române și pe agentiadecarte.ro. Colaborează cu instituții precum Centrul Cultural Internațional de la Cracovia, ICR Viena, Forumul Cultural Austriac București, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, MNLR București, Muzeul de Artă din Timișoara,  Kunsthalle Feldbach, Aluniș Art Center și cu numeroase galerii de artă contemporană.

The Cage Künstlerhaus este un artist-run space situat în apropiere de orașul Lübeck, în Bad Schwartau, Germania, înființat anul acesta, de către artiștii Alexandra Tudosia și Mircea Ciutu. Bine amplasat în centru orașului, aproape de primărie și tribunal, The Cage își propune să ofere un spațiu pentru experiment și oportunități de expunere, promovând arta contemporană și artiștii tineri unui public mai tradițional, dar totuși deschis în a vedea perspective noi și proaspete.