Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
Anul acesta organizatorii au primit 800 de propuneri din peste 40 de țări europene, publicate inițial în 35 de limbi diferite. Dintre acestea, juriul a nominalizat 25 de proiecte jurnalistice împărțite în cinci categorii: Reportaj, Inovație, Jurnalism de Investigație, Discurs Public și Migrație. Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani este nominalizat la categoria Migration Journalism Award 2024.
Nominalizările au fost anunțate cadrul Festivalului Internațional de Jurnalism de la Perugia, eveniment ce reunește în fiecare an jurnaliști, activiști și experți în domeniul media din întreaga lume.
Nominalizările din acest an trasează o hartă a Europei care ne poartă de-a lungul graniței rusești, din Norvegia până în Georgia, pentru a spune poveștile diferitelor societăți și modul în care acestea sunt afectate de invazia ucraineană. Sau ne duce în Armenia, unde în fiecare an mai mult de un milion de copii sunt uciși. Mii de fete sunt împiedicate să se nască, din cauza unei forme străvechi de discriminare. Aceeași hartă ne arată cum frații Rotenberg, oligarhi și prieteni din copilărie ai lui Vladimir Putin, își gestionează averea pentru a evita sancțiunile care vin din partea Occidentului, sau cum femeile refugiate care fug de abuzatori se confruntă cu riscul de a fi repatriate din Danemarca în Siria de către sistemul de imigrare danez. O investigație din Portugalia arată cum situațiile de maltratare, abuz verbal și sexual sunt frecvente
în spitalele și cabinetele medicale din Portugalia și un amplu articol despre puterea TikTok-ukui vorbește despre încălcarea unor alt tip de granițe, cele mentale, cauzate de efectele distructive ale acestei platforme de socializare asupra unui adolescent care cade adânc într-o spirală fără ieșire.
Mândrie și Beton. După 10 ani este nominalizat la categoria Migration Journalism Award 2024 odată cu lansarea oficială a noului album foto care a avut loc săptămâna trecută la Seneca Anticafe.
Noul album Mândrie și Beton. După 10 ani poate fi comandat online pe site-ul Centrului de Fotografie Documentară (CdFD). După 10 ani de teren, fotograful Petruț Călinescu tipărește din nou pe hârtie rezultatele documentării unei noi etape din evoluția schimbărilor pe care migrația le-a provocat în satele din nordul țării, în special Maramureș și Țara Oașului.
Precedat de un webdocumentar în 10 capitole, noul albumul bilingv (română-engleză), cu texte de Ioana Călinescu, are 224 pagini color tipărite în condiții premium și un design semnat de Alice Stoicescu.
Prin adăugarea unei noi decade de documentare, proiectul Mândrie și Beton (2010-2023) realizează cea mai lungă documentare vizuală a unui fenomen social din România de până acum.
***
Acum mai bine de un deceniu i-au căutat autorii proiectului prima dată pe oșenii din nordul țării la ei acasă. Nu i-au găsit. Erau la Paris. Prin sate i-au întâmpinat însă bătrânii la porți de inox. Nu se auzeau vite întorcându-se acasă, nici găini, nici copite de cai; coloana sonoră a satului tradițional românesc se transformase parcă peste noapte într-un zgomot înfundat de betoniere.
Ultimii ani au schimbat radical piața muncii, pandemia, Brexit-ul și războiul afectând mobilitatea și piața serviciilor în care emigranții români sunt implicați.
Mândrie și Beton este un proiect jurnalistic independent, în care autorii intenționează să documenteze pe viață, din zece în zece ani, felul în care se transformă satul tradițional românesc în urma plecării oamenilor la muncă în străinătate.
Pe lângă documentarea vizuală a tranziției prin care casele migranților au ajuns treptat să domine peisajul rural astăzi, Mândrie și Beton este și o poveste despre speranțele, ambițiile și suferințele unei comunități întregi din nordul țării, care trăiește la Paris (și nu numai) de mai bine de 25 ani. Acești oameni au sacrificat mulți ani confortul vieții occidentale în numele tradiției unei competiții sociale, care îi obligă să-și construiască în satele de-acasă o viață de lux, pe care, însă, cel mai probabil, nu o vor trăi prea curând.
În luna august și de sărbători oșenii se întorc ritualic acasă și satele devin o scenă deschisă a acestei competiții. Cu mândrie aruncă, fără să se uite la bani, mii de euro câștigați din greu în tot timpul anului, pe nunți, mașini de lux și haine scumpe. Într-o singură generație au demonstrat că pot transforma satele din care au plecat în adevărate redute de beton, ca dovadă a succesului pe care îl au afară.
“Într-un context în care, fie din motive comerciale, fie politice, se promovează imaginea unui sat idilic, cu case din bârne de lemn fără niciun cui și femei care spală rufe la râu, considerăm că proiectul nostru face un serviciu istoriei recente a României, informând și documentând un fenomen unic și ireversibil.” (Petruț Călinescu)
“E la îndemână să ironizezi când nu cunoști straturile, resorturile, originile acestor experiențe crude de viață. Sunt oameni care au făcut sacrificii colosale pentru ce au crezut ei că contează. Felul acesta de a trece prin lume nu e mai puțin valid decât altele. Au muncit, au strâns, au văzut și alte colțuri de lume, (s-)au irosit poate, dar s-au și regenerat cu o forță extraordinară și și-au recăpătat continuu vitalitatea.” (Ioana Călinescu)
„Mândrie și Beton” (2010-2023) este un proiect CdFD, cofinanțat Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectura (OAR) și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Nominalizările European Press Prize 2024
Recent Comments