Vineri, 28 octombrie 2022, de la orele 17.00 va avea loc inaugurarea galeriei de artă contemporană „Lutnița” din Chisinău, Republica Moldova, expoziția de deschidere aparținând artistei vizuale Camilia Filipov.

„Camilia Filipov (n.1990 în Taraclia) a studiat sculptura la Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în ultimii ani trăiește și lucrează în munții Hunedoarei.

În explorarea unei poetici personale, Camilia Filipov, utilizând sculptura, pictura și arta conceptuală, apelează la elemente ale naturii, pe care nu le întrebuințează ca pe niște simple subiecte, ci le invită să ia parte la actul creativ asemeni unor entități cu voință și conștiință proprii. E ca și cum artista ar recunoaște calitățile creatoare ale naturii, care îi este deopotrivă maestru, casă și atelier, dar și necesitatea acesteia de a face parte din universul creativ.”

(Dumitru Bagrin)

Galeria „Lutnița” din Chișinău este un proiect care ia naștere cu sprijinul Fundației Plan B din Cluj-Napoca, fiind coordonat de artistul moldovean Andrei Slifos, care, la fel ca și Camilia Filipov, artista care semnează expoziția inaugurală, a urmat studiile la Universitatea de Artă și Design de la Cluj.  Astfel, prin această legătură multiplă româno-moldovenească, mediul cultural artistic clujean își găsește locul în mod natural în cadrul noii galerii care își va deschide porțile în centrul Chișinăului, întărind, încă o dată, legăturile culturale indisolubile dintre cele două orașe.

Expoziția va putea fi vizitată până 18 decembrie 2022 la Galeria Lutnița, Str. Alexei Șciusev 63, Chișinău.