«Retrospectiva pictorilor români din gruparea artistica Soleil de l’Est – Franta, anul 2020».

Locatia : Sala « Constantin Brancusi », Palatul Parlamentului, str. Izvor nr 1 – 4,  Bucuresti.

Perioada : luna noiembrie 2020.

Curatori : Valentin Tanase, Daniel Craciun, Victor Dima.

Pictori expozanti : Ion Achitenie, Levente Albert, Jan Albu, Cornel Bârsan, Dalia Bialcovski, Gabor Biro,  Nicolae Blei,, Maria Blendea, Constantin Blendea, Friederich (von) Bömches, Victor Bratu, Nicolae Catavei, Elena Cholet, Liviu Cihodaru, Dan Cioca,  Nicolae Ciochina,  Bogdana Contras, Gellu Costea, Augustin Costinescu, Daniel Craciun, Horea Cucerzan, Gabriela Culic, Victor Dima, Laurentiu Dimisca, Vasilii Diviza, Corneliu Dragan-Târgoviste, Adriana Fratila, Mihail Gavril, Val Gheorghiu,  Daniela Grapa, Nicolae Iorga, Lucian Liciu,  Dumitru Macovei, Waldemar Mattis-Teutsch, Laurentiu Midvichi, Grigore Mihus, Mihaela Modâlca, Vasile Pop-Negresteanu, Costin Neamtu, Lisandru Neamtu, Mariuca Otetelesanu, Chriastain Paraschiv, Stefan Pelmus, Norica-Vesca Popescu, Gabriel Stan, Valentin Tanase, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Cornel Vasilescu, Petre Velicu, Teodor Vescu.

In semn de omagiu adus prestigiului pictorilor care ne-au parasit, o parte dintre acesti maestri sunt prezenti în expozitie prin lucrari, fapt pentru care apreciem colectionarii si descendentii care au prezentat lucrari la sala, facând astfel ca memoria înaintasilor sa fie vie. La vernisaj vor fi proiectate o serie de fotografii inedite, din colectiile asociatiei, cu maestrii disparuti.

Pictorii expozanti sunt îndeobste stabiliti în România, tara de origine, dar si în Occident. Ei participa cu regularitate la manifestari culturale conduse de Soleil de l’Est, atât în România, cât si în alte tari UE.

Anul acesta avem o premiera prin faptul ca au fost invitati sa participe si pictori noi, unul din Franta si trei din România. Astfel gruparea artistica Soleil de l’Est se re înoieste cu pictori care au înteles si sustin programul cultural al asociatiei si misiunea acesteia.

Mesajul  asociatiei Soleil de l’Est pentru prezenta manifestare culturala : Stimati oaspeti invitati la deschiderea expozitiei, stimati pictori expozanti,

In aceste momente tensionate si confuze legate atât de restrictiile sanitare, cât si de unele evenimente teroriste petrecute în Franta, acum când climatul politic european se afla la grea încercare, asociatia Soleil de l’Est, si pictorii din grupare, continua sa poarte flamboul artei picturale române, prin punerea în opera a prezentei manifestari culturale intitulate « Retrospectiva pictorilor români din gruparea artistica Soleil de l’Est – Franta, anul 2020 ».

Asociatia Soleil de l’Est are ca misiune, ne impusa de nimeni, de a promova pe simeze europene pictura contemporana româna si a altor tari din Europa de Est, de a face astfel cunoscuta publicului european o creatie picturala ce a lipsit de pe scena culturala europeana si mondiala, timp de 45 ani, consecinta a raboiului rece, impus de mai marii lumii, dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial.

Arta ca sa fie cunoscuta trebuie sa circule, este devia de baza dupa care se conduce Soleil de l’Est în actiunile sale. Indeosebi arta româna trebuie sa circule mai mult în UE. Soleil de l’Est se ocupa prin organiare de expozitii, realizare si lansare de carte, conducere de rezidente de artisti.

Prezenta expozitie la Bucuresti are menirea de a arata publicului bucurestean ca prestigiosi pictori români au fost în Franta si în alte tari, au creat si expus cu Soleil de l’Est, si ca publicul european a apreciat si iubit creatia lor. Este extrem de important ca publicul român sa cunoasca acest lucru.

In situatia actuala, aducem un cuvânt de apreciere echipei de curatori alcatuita din domnii Valentin Tanase, Daniel Craciun si Victor Dima, care nu au precupetit eforturile si imaginatia  lor  pentru conducerea în foarte bune conditii a tuturor lucrarilor de punere în opera a expozitiei.

Multumim deasemeni pictorilor expoanti, care nu s-au speriat prea tare de restrictiile sanitare, respectându-le totodata, si au venit cu lucrarile lor la sala. 

Si nu în ultimul rând multumim conducerii Centrului International de Conferinre, care supervizeaza expozitiile la sala « C. Brâncusi », pentru sustinerea si sprijinul acordat.

Sa ne vedem cu bine si sanatosi, anul viitor, în luna octombrie, la expozitia ce o vom organiza la Teatrul National Bucuresti.

Soleil de l’Est, Michel Gavaza.