GENTLE CHANGE MAKING POETS

Mirela Ivanciu |  Ada Muntean

Alert Studio

5 Noiembrie– 7 Decembrie 2022

It is me who needs to change – este aserțiunea, punctul de plecare și cheia perceptivă a proiectului nostru.

Resimțim realitatea drept imperfectă și avem impulsul de a schimba ceva. Adesea nu știm ce, sau credem că avem răspunsul și ne angajăm mereu în încercări de a remodela lumea. Tindem să ne împărțim în două tabere: cei care consideră că schimbarea o putem înfăptui doar în ceea ce ne privește pe noi, și cei care presupun că nu vom putea evolua, atâta vreme cât lumea din exteriorul nostru este imperfectă.

Independent de poziția pe care o adoptăm, realitatea se schimbă continuu și incontrolabil. Putem să ne asumăm schimbarea proprie, fără  să cădem pradă sentimentului de vinovăție, a viziunii incompletitutidinii propriei persoane? Putem să schimbăm lumea fără să ne transformăm pe noi înșine?

Ce presupune schimbarea? Conceptul este o umbrelă generoasă și abstractă, ce ne cere nuanțe și particularizări. Pentru noi, ea presupune să vedem, să înțelegem, să creștem, să iubim, să fim prezenți sau să lăsăm în urmă. Sau multe altele.

În acest context de interogare, ne-am propus să deschidem o discuție în jurul posibilităților și limitelor schimbării. Punctul de pornire a fost realizarea unor ecusoane brodate, cu mesaje inspirate din discuția de mai sus, obiecte textile simple care au mediat relația între noi și participanții la proiect. Oferind ecusoanele participanților, am deschis un câmp de joacă artistic și social în care aceștia să poată nuanța și particulariza mesajele propuse de noi, conferindu-le un sens propriu. Au selectat fiecare un spațiu relevant pentru ei, în relație cu mesajul ales, spațiu în contextul căruia s-au fotografiat sau au cerut să fie fotografiați. Imaginile rezultate sunt concentrate într-o carte, asemeni unei micro-expoziții într-o expoziție, a frame within a frame.

Considerăm că acest gest nu este doar un mic experiment social, un gest colaborativ, ci și un mod de a prezenta un punct de vedere asupra unei rețele de relații interdependente care s-au creat între noi. În final este revelată sub o lupă a observației personale, a acțiunii sau non-acțiunii noastre și a participanților –  cum se poate întâmpla schimbarea, concentrându-ne mai degrabă pe aspectul poetic decât politic, însă nu mai puțin real în plan social.

Completăm și concluzionăm/închidem acțiunea – experiment cu propriile noastre explorări vizuale, poetice, narative, în mod colaborativ sau individual. Construim sau deconstruim, integrăm vechiul cu noul, încercând să creăm un făgaș al schimbării în care privitorul poate fi martor, observator sau participant, ce își construiește propriul sens artistic și social. 

Concept: Mirela Ivanciu

Elementele de broderie computerizată din expoziție au fost realizate de Liliana Munteanu, după un design, fotografie și cu materiale alese de Mirela Ivanciu.