Ediția cu numărul 9 (IX) Media Art Festival Arad (MAFA IX Wunderkammer) se deschide sâmbăta aceasta de la ora 18:00 la Complexul Muzeal Arad. Consacratul eveniment realizat de grupul de artă kinema ikon și curatoriat de Călin Man și Ileana Selejan, însumează în spațiul muzeului din Arad lucrări și instalații media, video, sound works și VR ale artiștilor: 13m10j, Adrian Ganea, Alexandra Drăgulinescu, Alexandra Irimia, Ana Conțu, DARV collective, Dan Chiș, Diana Serghiuță, Dilmana Yordanova, Dora Huiban, Dragoș Dogioiu, Ema Motea, Emanuel Ștefan, Floriama Cândea, Georgiana Cojocaru, Ioana Dumitrescu, Irina Bako, Jasmine Pop, Josepha Blanchet, Justin Barbu, Laurian Popa, Marian Codrea, Mihaela Kavdanska, Mihai Păcurar, Mihai Zgondoiu, Minitremu, Nita Mocanu, Radu Pandele, Selina Yilmaz, Suzana Dan, Thea Lazăr, Toma Ștefănescu.

Premergător vernisajului MAFA IX Wunderkammer, se vor organiza o serie de dezbateri moderate de Raluca Oancea (Nestor), teoretician și lector universitar UNARTE, și Marius Stoica, filosof, în cadrul platformei Post-Educația alături de invitați speciali, precum Christl Baur, Director al celebrului festival Ars Electronica din Linz, Horea Avram, profesor și teoretician Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Irina Botea Bucan, artistă video și profesoară la School of the Art Institute of Chicago și UNARTE București; Mihaela Kavdanska, artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria; Alexandru Berceanu, artist și profesor CINETIc, Universitatea Națională De Teatru și Film București; Raluca Paraschiv, artistă și lector universitar UNARTE și artista Nita Mocanu, profesor la Colegiul de Arte din Arad.

Evenimentele vor avea loc vineri 30 octombrie, între orele 18:00 – 20:00 la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, Arad, Sala Astra și sâmbătă, 1 octombrie, începând cu ora 17:00 la Filarmonica de Stat Arad, Sala Mică. Mai multe detalii despre invitați și formatul evenimentelor, puteți citi aici: Post-Educația: masă rotundă și Ars Electronica la Arad

Festivalul MAFA se desfășoară între 1 octombrie – 1 noiembrie 2022 și marchează ocuparea spațiului expoziției de istorie a muzeului din Arad și generarea unei chestionări a noilor arte media, tipice kinema ikon. Pretextul lucrărilor expuse este cabinetul de curiozități / Wunderkammer, veche pasiune manieristă dar și punct de plecare al tuturor arhivelor artistice și al însuși conceptului actual de muzeu. Relevanța și actualitatea cabinetelor de curiozități este susținută atât de prezența lor la ultima Bienală de la Veneția (unde, sub denumirea de capsule ale timpului, au oferit celor două pavilioane centrale un context istoric) cât și de dezbaterea recentă asupra noii definiții a muzeului, statuată în august 2022 la Praga la conferința International Council of Museums.  Lucrările video și instalațiile media din festival vin în continuarea unui proiect complex început de kinema ikon anul trecut la ediția 8 MAFA – in:between.

În cadrul festivalului va avea loc o serie de proiecții ale animațiilor premiate anul trecut în secțiunea Electronic Theatre a prestigiosului Festival de Artă Media Ars Electronica și definite prin caracterul lor artistic și puterea de inovație tehnologică și culturală.

MAFA IX Wunderkammer reprezintă cel de-al patrulea eveniment din cadrul proiectului kimæra inițiat de grupul kinema ikon în anul 2021. Proiectul este compus din 11 lucrări realizate de către 11 artiști, pe parcursul a doi ani și își propune să devină dintr-un corp hibrid, o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare/modul va fi funcțională ca parte și ca întreg. Instalația combină vechile media cu cele digitale, spațiul public al orașului cu IoT (internetul lucrurilor), AR (realitatea augmentată), imprimarea 3D, sunet și imagine generate de AI, aplicații mobile, NFT etc. Curator Călin Man și autorii kimæra: Alex Halka, gH, reVoltaire, Bogdanator, Suzana Dan, Marina Oprea, Ioana Marșic, Dragoș Dogioiu.

Kimæra face parte din programul Timișoara 2023 — Capitală Culturală Europeană și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Accesul la festival și proiecții este liber. Animațiile au subtitrare în limba engleză.

————————————————————————-

Echipa de coordonare Post Educația:

Nita Mocanu:

”Astăzi, internetul s-a strecurat în buzunarele noastre și astfel în realitatea vieții de zi cu zi. Internetul a mărit rata cu care comunicăm prin vorbire, text, imagini și video. Carson Chan, director și curator la Emilio Ambasz Institute for the Joint Study of the Built and Natural Environment MoMA, definește condiția post-internet ca fiind o stare de spirit a internetului (internet state of mind), dispersată, referențială și aducând o nouă atenție asupra materialității prin însăși negația ei.”

Raluca Paraschiv:

”Pentru lucrătorii din cultură pandemia Covid a produs schimbări și traume, forțându-i să renunțe la muncă. Precarizați și considerați ”ne-esențiali”, bâjbâind mereu după un colac de salvare pentru fiecare criză ce amenință, aceștia se întreabă ce ar fi putut face dacă erau doar un pic mai puternici, mai solidari, mai siguri pe niște minime resurse. Sentimentul dominant este că nu mai ajungem să ne raportăm la ”the big picture”, la cum putem crea despre și pentru un univers supus tehnologiei, o natură aflată în pericol, o lume care își redefinește narațiunile despre stat, familie, religie, știință și granițele lor.”

Raluca Oancea:

”După doi ani de pandemie și continue înfruntări geopolitice, o echipă de teoreticieni, profesori și artiști din Arad, București, Cluj, Timișoara lansează o investigație asupra practicii pedagogice și artistice adaptată la diversele crize ale ultimilor ani, situată la limita dintre formal și (non/in)formal și a posibilității de a lucra și învăța împreună, în acord cu metafora lumbung propusă anul acesta la documenta 15.

Media Art Festival Arad este un proiect kinema ikon finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.

Partener: Complexul Muzeal Arad

Dezbaterile și masa rotundă Post-Educația sunt organizate de Asociația Doar Mâine

Partenerii proiectului sunt Complexul Muzeal Arad, Facultatea de Design Arad, Colegiul de Arte ” Sabin Drăgoi ” Arad, Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

Proiectele Kimaera și Post Educația reprezintă o componentă a Knowledge Fields, parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și sunt finanțate de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Knowledge Fields / Orizonturile cunoașterii este dezvoltat de patru parteneri culturali: Indecis, Minitremu, Kinema Ikon și Asociația Doar Mâine.

Proiecția este realizată cu sprijinul Ars Electronica, al Ministerului Austriac al Afacerilor Europene și Internaționale și al Forumului Cultural Austriac București