Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Timișoara, alături de Constructim S.A. vă invită joi, 29 septembrie, începând cu ora 18:00, în Parcul central al comunei Dumbrăvița, la vernisajul lucrărilor realizate în cadrul Simpozionului de sculptură sudată – Dumbrăvița 2022, de către sculptorii Darius Hulea, Bogdan Nueleanu și Sorin Purcaru. Despre cei trei artiști și creațiile lor va vorbi scriitorul și profesorul universitar Marcel Tolcea.

*** 

În perioada 16 – 30 septembrie a.c., are loc a doua ediție a Simpozionului de sculptură sudată – Dumbrăvița 2022, eveniment organizat de către Filiala din Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Primăriei Dumbrăvița și al partenerului Constructim S.A., la care participă sculptorii Darius Hulea, Sorin Purcaru și Bogdan Nueleanu.

După succesul de anul trecut al simpozionului, când patrimoniul uneia din cele mai bogate comune timișene a sporit cu trei opere de artă create, în direct, pe una dintre laturile parcului central din Dumbrăvița (unde, de altfel, sunt și expuse), cei trei artiști consacrați s-au reunit din nou ca să readucă sculptura sudată în atenția publicului.

„Ajunși la a doua ediție, putem vorbi deja de un parc de sculptură, cu șase lucrări monumentale care populează parcul localității. Credem că stă în puterea noastră să îi facem pe oameni mai buni și mai asumați, iar Simpozionul de sculptură sudată contribuie semnificativ la conturarea identității culturale a Dumbrăviței. Nu e vorba doar de valoarea în sine a lucrărilor, ci de demersul educativ pe care sculptura de for public o are”, a spus sculptorul Bogdan Nueleanu, inițiator al simpozionului și locuitor al Dumbrăviței. 

„E necesar ca arta să facă parte din viața noastră, iar dacă nu am înțeles acest lucru încă, e suficient să ne uităm în istorie. Singuri ne construim viitorul și o facem în prezent, acum, de aceea e vital să fim conștienți și să acționăm. Sperăm că am putut ajuta și da continuitate unui proiect frumos”, a declarat antreprenorul Lucian Perescu, directorul Constructim S.A.

Finanțatorul principal al evenimentului este Constructim S.A., iar parteneri – TVR Timișoara, Facultatea de Arte și Design din Timișoara, Știri pentru copii, Uniunea Artiștilor Plastici filiala Timișoara.

  • George Sorin Purcaru este profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu ” din Iași. Doctor în arte plastice și decorative, cu participări în expoziții solo și de grup naționale și internaționale, artistul are în palmares premii importante, între care amintim: Premiul pentru sculptură, Salonul anual al filialei U.A.P. Artis, Iaşi (2008); Premiul Ministerului Culturii şi Turismului a Republicii Moldova ( 2007 ); Medalia Teiul de argint, Ipotești ( 2005 ), 2000; Premiul I pentru tineret, Salonului anual al filialei U.A.P. Artis, Iași (2000). „Îmi place să observ realitatea obiectivă prin oglinda propriei subiectivități”, spune artistul.
  • Darius Hulea, este un artist plastic din Alba Iulia născut în anii ’80, din ale cărui mâini ies sculpturi de metal de o frumusețe renascentistă. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură, iar în 2012 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 2013 a fost desemnat câștigătorul premiului “Grigore Bradea”, o distincție acordată celor mai talentați tineri sculptori români. Lucrarile sale sunt create manual folosind metalul, oțelul și bronzul. Una dintre celebrele sale colecții de sculpturi prezintă chipurile și siluetele marilor personalități ale României, făcute din fire metalice sudate. “Sper ca oamenii să înțeleagă că tot ce fac eu este să desenez în materialul durabil al trecutului. Așa pot explora și îmbina gândirea mistică, renascentistă și contemporană prin găsirea exemplelor tridimensionale care descriu cel mai bine trecutul nostru”, a spus artistul într-un interviu.
  • Bogdan Nueleanu, distins cu mai multe premii, printre care Premiul Pro Cultura Timișiensis, acordat de Consiliul Județean Timiș în anul 2013 și o Diplomă de excelență pentru merite deosebite în promovarea Culturii, din partea Primăriei Municipiului Timișoara în anul 2017, este artistul care a inițiat Simpozionul de sculptură sudată de la Dumbrăvița, și este unul dintre cei mai prolifici absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara. A participat la zeci de expoziții personale și de grup, simpozioane și workshop-uri în țară și în străinătate, fiind membru în Uniunea Artiștilor Plastici filiala Timișoara din anul 2012.