Începe Laborator de creație și experiment

17 iunie – 25 iulie 2021

În lunile iunie-iulie, Reactor se adâncește în diferite căutări artistice și deschide ușile laboratoarelor care au stat la baza unora dintre spectacolele create aici.

Scopul proiectului Laborator de creație și experiment este sprijinirea cercetării artistice în teatrul românesc, prin documentarea și arhivarea proceselor de creație și comunicarea lor către toți cei interesați, profesioniști în artele spectacol, precum și public.

Proiectul cuprinde, pe de o parte, un program de cinci spectacole din repertoriul Reactor, însoțite de prezentarea procesului de lucru, și pe de alta, un laborator intern la care participă un număr de 14 artiști colaboratori, ale cărui rezultate vor fi făcute publice în luna iulie.

Cele cinci spectacole care fac parte din proiect au fost selectate datorită proceselor de lucru speciale prin care au fost create și se vor juca în spațiul Reactor (cu excepția Exeunt, care este creat ca spectacol online), iar toate vor fi transmise cu traducere în limba engleză pe platforma internațională Howlround Theatre Commons.

PROGRAMUL DE SPECTACOLE

17 iunie, ora 20

EXEUNT

Spectacolul va fi urmat de prezentarea procesului de creație de către o parte din echipă.

Spectacol online

conceput și creat colectiv în aprilie/mai 2020

Regie: Bobi Pricop
Texte: Lavinia Braniște
Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Marneanu, Lucian Teodor Rus, Adonis Tanța
Video: Dan Basu
Muzică: Eduard Gabia
Programare și suport tehnic: Mizdan

Șase oameni așteaptă de mult timp, în locuințele lor, un viitor în care se vor putea întâlni și vor fi împreună. Singurătatea se adâncește și scoate la iveală nostalgii, anxietăți, frici. Însingurarea îi forțează să descopere noi moduri de exprimare, la care apoi vor fi nevoiți să renunțe.

Exeunt (lat. exeo – ei/ele ies, folosit frecvent ca indicație pentru ieșirea din scenă a unui grup de actori) va fi pentru ei ieșirea din intimitate. Drumul către un viitor împreună e o redescoperire a lumii, o călătorie de la o minte prăbușită în sine la o minte colectivă, un traseu la capătul căruia, într-un spațiu comun, componentele unui același organism se vor lega, rând pe rând, una de cealaltă.

Vârsta recomandată: 14+

19, 20 iunie, ora 20

ÎMI PLACE SUSHI

Spectacolul va fi urmat de prezentarea procesului de creație de către Raul Coldea și Ioana Hogman.

de Ioana Hogman

regia Raul Coldea

Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Emil Gherasim, Doru Taloș, Paul Socol
Regia: Raul Coldea

Decor și Costume: Gábor Zsófi

Muzica live: Fluidian (Emil Gherasim)

Mie mi-e frică, ție ți-e frică, nouă ne e frică. Și de foarte multe ori ne e frică de celălalt. Sau de ceilalți. Ne simțim în pericol unii lângă alții și asta ne face să căutăm posibilități de a ne elimina reciproc. Sunt multe feluri prin care ne creăm contextul propice ca să facem asta și sunt multe feluri prin care ne justificăm acțiunile. Masculinitatea, de exemplu, poate fi cel mai just pretext.

Vârsta recomandată: 16+

25, 26 iunie, ora 20

(IN)CORECT

Reprezentația din 25 iunie va fi urmată de prezentarea procesului de creație de către Leta Popescu.

Text și regie: Leta Popescu

Scenografia: Lucia Mărneanu
Mișcarea scenică: Farid Fairuz
Atmosferă sonoră: Oana Hodade
Colaj video: Doru Vatavului
Asistență de regie și pregătire muzicală: Dominik M. Iabloncic

Cu: Alexandra Caras, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mișoc, Emőke Pál, Paul Sebastian Popa, Lucian Teodor Rus, Doru Taloș

Când membrii unei familii au vieți complet diferite, granița dintre ce e corect și ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, așa cum devin în miezul nopții mințile rudelor aflate într-o vacanță în Deltă.
Spectacolul (IN)CORECT jonglează cu planul fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite. Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Și dacă nu ne aducem aminte același lucru?

Vârsta recomandată: 14+

8, 9 iulie, ora 20

INTERIOR LUMINĂ – PREMIERĂ

Reprezentația din 8 iulie va fi urmată de prezentarea procesului de creație de către Mihai Păcurar.

Concept și regie: Mihai Păcurar 

Dramaturgie: Ioana Hogman

Texte de: Oana Hodade, Ioana Hogman, Oana Mardare, Mihai Păcurar, Doru Taloș, Adonis Tanța

Sunet: Oana Hodade

Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloș, Adonis Tanța

De câte ori te-ai bălăcit zile în șir în propriul noroi emoțional pentru că asta s-a simțit mai just decât încercările de redresare? De câte ori aceste încercări au părut că duc în jos și tot în jos, indiferent de direcția optimistă și intențiile tale auto-salvatoare? De câte ori a părut că toată lumea este mai adaptată vieții pe Terra decât ești tu?  

Patru performeri au fost comisionați de un regizor să facă un spectacol pe tema crizei identitare și a depresiei care o urmează, dar e neclar cât de departe ar trebui să meargă. S-ar putea să o dea în bară, s-ar putea să nu își mai revină deloc. Dar există metode și metode de a face față situației: sesiuni de mindfulness, incursiuni dezolante în trecut, abandonare și altele.

Vârsta recomandată: 16+

25 iulie, ora 20

RESTUL VIEȚII NOASTRE

Spectacolul va fi urmat de prezentarea procesului de creație de către echipa artistică și Petro Ionescu.

Un spectacol de:
Sabina Balan (dramaturgie), Alexandra Budianu (scenografie), Alexandru Condurat (muzică), Sabina Lazăr, Răzvan Mîndruță, Ioana Stama (actorie), Alin Neguțoiu (regie)

„Restul vieții noastre” este un playlist de scene de sine stătătoare, cu care actorii-performeri jonglează, folosind un instrument care funcționează după principiul ruletei. Performance-ul are la bază propriile vulnerabilități ale actorilor-performeri, modelate prin intermediul autoficțiunii, și explorează mai multe zone de interes, printre care relațiile toxice și felul în care tinerii mileniali sunt percepuți în societate. E ca și cum ai ajunge acasă după o zi lungă și ai pune un album la ascultat, doar că pe shuffle.

Spectacol produs în cadrul rezidenței Fresh Start 2020

Laborator de creație și experiment este un proiect Reactor de creație și experiment, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

________________________________________________

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.