CIRC – expoziție de pictură Bogdan ȚIGAN

Galeria Alfa a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Arad

Text critic: Vicepresedinte UAPT, Conf. Univ. Dr. Gabriel KELEMEN

Sound: SEMNAL SONOR – HERMAN (RO)

Expoziția are 26 de lucrări și va putea fi vizitată în perioada 18 august – 1 septembrie 2022.

Bogdan Ţigan este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2015

Circe XXI

Autorul Bogdan Tigan aruncă în agora circumstanțială contemporană o veritabilă și atemporală idiosincrazie scenică autoironică în cerc vicios, joc secund și fecund totodată, un seducător și insolit traseu de semnificații profunde, absconse, iscusit țesute în magma opulentă a ritului, satirei antice, magnificul circ cu trimiteri conexe multiple. Astfel, pictura sa tangentă iluzionismului scenografic, a recuzitei fără perdea, devine moștenire subtilă a teatrului ambulant, comedia del arte în cheie shakespeare-iana. Un teritoriu-scenă, prolific, orgiastic și perplex, de joncțiune incoerent duplicitară între instanțele cultice dionisiace și carnavalescul faunului-clovn desprins parcă din alaiul luxuriant și vorace al Lupercaliei, devenit astfel actor principal în deruta subminativă a marasmului incongruent contemporan.

Un demers pe cât de actual pe atât de magnific, orchestrat scenic prin tehnica compoziției picturale stăpânită cu fermitate asumată, un discurs al solitudinii cu iz elegiac al actorului solitar în afara spectacolului, angajat astfel în caruselul agonal al absurdului implacabil, al jocului propus ca modus vivendi, ca scenă personală  asumată deschis, mască socială absurdă ce glisează implacabil în nonsensul derapajului identitar, supusă nonșalant tirului încrucișat al ocheadelor persuasive, disoluție concupiscentă și galopantă a eului dedublat, demers alegoric  psihanalitic ce pulverizează plin de sarcasm ilar spațiului intim imaginar.

În fine, circul și clovnul văzute ca și serie de interogații de tip selfie, reprezintă laitmotivul, nucleul dur al expozeului. Astfel Bogdan Tigan și lumea sa de personaje portret, provoacă prin ductul pictural într-un mod original, oferind astfel o veritabilă oglindă psihedelică în care anamorfozele subiective se descompun și recompun perpetuu, cu obstinație, aproape caleidoscopic, în imprecații onirice exuberante, subtile și nebănuite în magma de sensuri.

Vicepreședinte UAPT

Conf. univ. dr. Gabriel Kelemen, Timișoara 2022