Corzi cosmice / cosmic strings
Gabriela Vanga @ Camera K’ARTE
(Str George Enescu, Târgu Mureș)
Opening: 22 sep. → 7.pm.
Expoziție în cadrul proiectului “Artă contemporană în Camera K’ARTE”.
“Corzile cosmice” este o expoziție extinsă pe diferite nivele de expresie plastică incluzând instalația, video-ul și pictura. Actul artistic se conturează prin căutarea interioară de a înțelege legătura nevăzută dintre oameni, de a surprinde ideea creatoare pe care o formăm împreună, și rezultatul ei în lumea materiei. În existența noastră urcam încetul cu încetul scara lui Iacob, înaintând în timp pe scara spiritualității. Trecutul îl cunoaștem, prezentul fuge înspre trecut și viitorul ne apare înaintea ochilor. Trăim într-un prezent permanent, în care firul roșu al creației ne traverseaza ființa, ne leagă și ne transformă ca oameni.
Cosmic Strings este ca un punct de fugă cu orizonturi nelimitate; un experiment ce se naște și se definește, în timp, din însuși actul creativ.
Gabriela Vanga (b. 1977) trăiește și lucrează la Paris și Târgu Mureș. După liceul de artă din Târgu Mureș urmează, între 1997-2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, Ecole des Beaux Arts, Nantes [2001-2002] si Le Pavillon / Palais de Tokyo, laboratoire de création, Paris [2002-2003]. Expune în diverse formule (personală sau de grup) la Paris, Los Angeles, Glasgow, Sao Paulo, Berlin, Tel Aviv, Budapesta samd și chiar acum în cadrul Timișoara Capitala Culturală – “După SCULPTURĂ / SCULPTURA după”.
Artă contemporană în Camera K’ARTE
Ediția a zecea a proiectului “Artă contemporană în Camera K’ARTE” se va concentra pe ideea de comunitate, în special pe această relație de modelare constantă, permanentă și reciprocă dintre artiști și comunitate. În acest an, aniversar, proiectul găzduiește doar artiști cu origini mureșene care au dezvoltat cariere extraordinare în artă dar care au expus, în ciuda acestui fapt, rar sau deloc în comunitatea care i-a generat. Artiști născuți în decade diferite (anii 50, 60, 70 și 80) al căror parcurs și discurs artistic a fost modelat de contexte social-politice extrem de diverse: Gabriela Vanga, Alexandru Antik, Teodor Graur, Daradics Arpad, Vali Chincișan, Csiki Csaba. Mureșeni la origine și cosmopoliți prin vocație. Limbajul, ideile sau exprimările lor s-au hrănit mai mult sau mai puțin (și) din acest creuzet multicultural, rezultând poetici vizuale specifice. Ne interesează să urmărim și felul în care aceste bulversări ale istoriei recente, decantate de etosul locului, al comunității noastre, s-au imprimat subtil în practica acestor artiști importanți.
__________________________________
Expoziția face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, ed a X-a.
Un proiect: Asociatia K’ARTE.
Cu sprijinul: TOPMED, REEA.
Finanțat de Consiliul Judetean Mures
Proiect co-finanțat de Municipiul Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Recent Comments