Piedestalul de la Ateneu

În perioada iunie – septembrie, Piedestalul de la Ateneu va găzdui lucrarea „Omul cu brațele deschise”, realizată de artistul Mircea Roman.  

„Sculptura lui Mircea Roman, „Personaj cu brațele deschise” se află într-o îmbrățișare a aerului, a naturii, a tuturor celor din jur, cu un chip pe care se citește puritatea ascetică a înțelegerii dimensiunii temporale a trupului, care știe că promisiunea atemporalității pornește prin sufletul. Depășind limitările identitare, “omul” este oglinda eternelor dimensiuni ce rezidă în el, reflectând pământescul și cerescul deopotrivă, receptacul și transmițător, el însuși o meditație asupra acelei clipe, în care, ni se relevă direcția.” a precizat criticul de artă, Dr. Maria Bilașevschi.

„Piedestalul de la Ateneu se dorește a fi un proiect care să promoveze artiștii contemporani și să contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al orașului Iași. Semestrial, Piedestalul va găzdui câte o sculptură a unui artist ieșean, selecția fiind asigurată de un juriu organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Iași.” (Vladlen Babcinețchi, inițiatorul proiectului)

Mircea Roman a absolvit Școala de Arte din Baia Mare în 1977, iar în 1984 a urmat cursurile Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, saloane de artă naționale și internaționale. În 1988 a câștigat premiul „Atelier 35″, pentru sculptură, în 1992, i-a fost decernat Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, iar în 1993 și 1994 premiul “Delphine Studio” din Londra. Drept apreciere a creației sale, sculptorul Mircea Roman a primit, în anul 2000, Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofițer, iar în 2008 a câștigat Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Curatorii proiectului sunt criticul de artă Maria Bilașevschi și Ion Răducea, profesor la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

Proiectul este organizat de Ateneului Național din Iași, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași.